Hoe word je eigenlijk criminele burgerinfiltrant?

27 mrt 2020 - 19:35

Voor het eerst in 20 jaar zette het OM een criminele burgerinfiltrant in voor het oprollen van een internationaal drugsnetwerk. Hoe word je dat eigenlijk, wat doe je dan en ben je als infiltrant ook strafbaar? Recherche-officier Fahner geeft een kijkje achter de schermen.

Foto: Shutterstock.com

Voor het eerst in 20 jaar zet het openbaar ministerie een criminele burgerinfiltrant in. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

"Een criminele burgerinfiltrant mag je alleen maar inzetten in een organisatie waar je geen vat op krijgt. Het gaat dan vaak om gesloten organisaties of criminele netwerken. Je moet bovendien aan stevige voorwaarden voldoen voordat je een criminele burgerinfiltrant mag inzetten. En zo'n infiltrant moet ook nog eens voorhanden zijn en dat was in deze zaak het geval."

Hoe komen jullie eigenlijk in contact met zo'n criminele burgerinfiltrant?

"Er zijn verschillende mogelijkheden waarop de politie contact heeft met burgers. Het kan zijn dat een persoon zichzelf meldt, maar het kan ook zijn dat wij zicht hebben op een persoon van wie wij vermoeden dat wij informatie van hem kunnen krijgen. Dat was in deze zaak ook het geval dat een criminele burger wel wilde samenwerken met de politie."

Het vertrouwen tussen politie en de criminele burgerinfiltrant is een must. Hoe borgen jullie dat?

"Dat is inderdaad heel belangrijk. Er moet over en weer vertrouwen zijn. De infiltrant moet erop kunnen vertrouwen dat hij veilig is en dat zijn veiligheid gegarandeerd is. En wij als politie en justitie moeten erop kunnen vertrouwen dat deze infiltrant ook doet wat hij zegt, bijvoorbeeld over zijn criminele handelingen. Een burgerinfiltrant mag criminele handelingen verrichten, maar wel zoals aan de voorkant met ons is afgesproken."

Een burgerinfiltrant kan voor die criminele handelingen niet vervolgd worden?

"Nee, hij is geen verdachte. Dat is ook het verschil met een getuige, dealgetuige of kroongetuige. Een getuige verklaart namelijk over het verleden waar hij deel aan heeft genomen, en een criminele burgerinfiltrant is eigenlijk gewoon inzetbaar in het onderzoek zelf als onderdeel van een samenwerking met politie."

Justitie zette voor het eerst in 20 jaar zo'n criminele burgerinfiltrant in. Was dat niet heel spannend? Want hij kan ook halverwege zeggen: 'ik wil niet meer'.

"Ja, je moet met alles rekening houden. De burgerinfiltrant werd voortdurend begeleid. Het was niet alleen heel spannend voor hemzelf, maar ook belangrijk dat wij zijn veiligheid in de gaten hielden. Daarom kreeg hij continue begeleiding van onze specialisten die hem hielpen met die dubbelrol."

Zonder deze criminele burgerinfiltrant was het jullie niet gelukt?

"Het klopt dat wij geen inzicht konden krijgen in het drugsnetwerk, dat wij nu met hulp van deze infiltrant wel hebben kunnen oprollen.

Recherche-officier Fahner

(Advertentie)
(Advertentie)