Burgerinfiltrant ingezet bij onderzoek naar internationaal drugsnetwerk

27 mrt 2020 - 14:40

Justitie heeft bij het onderzoek naar internationale drugshandel in het noorden een criminele burgerinfiltrant ingezet als bijzonder opsporingsmiddel. In het kader van dat onderzoek werden begin maart zeventien invallen gedaan in onder andere Leeuwarden, Harlingen, Noordburgum en Westergeest. De infiltrant heeft de recherche een bijzondere blik gegeven in het criminele milieu waar hij in zat. Zonder de medewerking van die infiltrant was de recherche nooit zover gekomen met het onderzoek, zegt justitie.

Foto: De Vries Media

De politie pakte bij een aantal invallen begin maart een groep verdachten op. Ze werden aangehouden in Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zürich en Finland. Acht van hen zitten nog vast. Ze worden verdacht van internationale handel in harddrugs, witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

De drugslijnen die in beeld kwamen, gingen vanuit Fryslân naar Finland, Australië en Ierland en Engeland. Op 2 maart is een transport van 86 pakketten speed onderschept in Groningen op de snelweg A7 vlak voor de Duitse grens. Elk pakket was circa een kilo zwaar. Deze partij heeft een geschatte straatwaarde (in Finland) van 700.000.

Bij de actiedag op 2 maart werden zo'n 170 politiemedewerkers en personeel van Defensie ingezet. Ook is tijdens het onderzoek zicht gekregen op voorbereidingen van een transport van 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië.

Tussen 4 september 2018 en 1 april 2019 zijn bij vijf pseudokopen verdovende middelen aangekocht bij de verdachten. Deze drugs meest amfetamine en een kleine hoeveelheid cocaïne was bestemd voor Engeland en Ierland, maar is door de recherche in beslag genomen.

OMG-leden

Enkele verdachten zijn lid van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's). Het gaat om een lid van de Hells Angels Harlingen, een lid van de Hells Angels Finland en een lid van de Red Devils in Leeuwarden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten in de loop van het verdere onderzoek. De Finse Hells Angel is vrijdag 20 maart overgebracht naar Nederland en in verzekering gesteld. Hij is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist heeft dat de verdachte in voorlopige hechtenis blijft voor de duur van veertien dagen.

In dit onderzoek doorzocht de recherche op 2 en 11 maart panden op elf verschillende plaatsen: Franeker, Harlingen, Leeuwarden, Noardburgum, Ried, Stiens, Sumar, Warfstermolen, Warten, Westergeest en Zurich.

Beslag op wapens, geld, auto en woning

Hierbij is beslag gelegd op vijf vuurwapens met bijbehorende munitie, boksbeugels en pepperspray. Een aantal wapens werd gevonden in een plastic tonnetje in de grond. Ook zijn bij de doorzoekingen 16 blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse hennepkwekerij.

Daarnaast is beslag gelegd op een woning met een woz-waarde van zo'n 350.000 euro, enkele dure horloges waarvan de exacte waarde zal worden vastgesteld en drie voertuigen, waaronder een BMW met een waarde van circa 100.000 euro. Op verschillende plekken is voor bijna 100.000 euro aan contact geld aangetroffen, meest in euro's, maar ook in Noorse en Deense kronen.

Wat is een burgerinfiltrant?

Een criminele burgerinfiltrant is doorgaans zelf actief (geweest) binnen groeperingen waar onderzoek naar wordt gedaan of staat in nauwe relatie tot criminelen. Dat maakt hem ook van waarde voor een rechercheonderzoek. Zijn veiligheid heeft altijd voorop gestaan.

(Advertentie)
(Advertentie)