Bloemen en post 24 uren in quarantaine bij verzorgingshuizen

27 mrt 2020 - 13:01

Personeel van verzorgingshuizen moeten streng zijn om te voorkomen dat hun bewoners ziek worden door het coronavirus. Dat doen ze door mensen op hun gedrag aan te spreken als ze de opgelegde regels van het RIVM overtreden, maar ook door bloemen en post eerst een dag in opslag te bewaren, zo vertelt Lotte Stienstra van Zorggroep Noorderbreedte.

Verzorgingshuizen hebben het moeilijk met de RIVM-maatregelen. Sinds vorige week zitten de huizen met kwetsbare ouderen volledig op slot. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Familie wil zo graag contact hebben met hun vader, moeder of andere mensen, dat het voor het personeel moeilijk is om te handhaven.

"Het gaat hier naar omstandigheden goed. Het is natuurlijk een moeilijke tijd voor iedereen. Voor onze bewoners, hun naasten, maar ook voor zorgmedewerkers", vertelt Stienstra. "Mensen zwaaien voor het raam en het is mooi dat mensen op die wijze toch, op een beschermde manier, contact met elkaar kunnen hebben."

Mensen mogen elkaar volgens de richtlijnen van het RIVM niet aanraken "Elkaar aanraken kan niet. Wij hebben geen andere keus. De ene heeft daar zeker begrip voor en houdt zich aan de richtlijnen, maar de ander heeft er meer moeite mee. Dat leggen wij uit, ter bescherming van iedereen."

Lotte Stienstra van Zorggroep Noorderbreedte

Bloemen en post in quarantaine

Stienstra ziet vooral dat er veel mooie dingen gebeuren. "Mensen gaan meer beeldbellen en dat is ook een mooie manier om contact te houden." Natuurlijk wil familie ook graag op een andere wijze zijn betrokkenheid tonen door een bloemetje te sturen, een kaartje of boodschappen. Nadeel is echter dat het coronavirus daar mogelijk op kan zitten. "Sinds donderdag zorgt Zorggroep Noorderbreedte ervoor dat al die goederen 24 uur in opslag gaan. Pas daarna worden ze afgeleverd."

Het vergt veel van de zorg. Vraag is dan ook hoelang dit nog vol te houden is voor het personeel. "Zolang als het moet", zegt Stienstra. "We hopen natuurlijk dat de maatregelen weer verlicht zullen worden, maar tot die tijd moeten wij deze tijd zoveel mogelijk comfortabel maken."

(advertinsje)
(advertinsje)