Huisartsen Ooststellingwerf openen speciale 'hoestpoli'

Alle huisartsenpraktijken in de gemeente Ooststellingwerf hebben de krachten gebundeld en een gemeenschappelijke 'hoestpoli' in het leven geroepen. In het gebouw van woonzorgcentrum Rikkingahof in Oosterwolde kunnen mensen met klachten als hoesten, koorts en verhoging apart worden gezien.
Húsdokters Eaststellingwerf iepenje spesjale hoastpoly
Normaal hielden alle huisartsen zelf aan het eind van de dag een spreekuur voor mogelijke coronapatiënten. Om effectiever om te gaan met tijd en middelen, is er nu echter één centraal punt alle tien praktijken in de gemeente.
De hoestpoli is alleen op afspraak te bezoeken. Mensen die denken dat ze het virus hebben, kunnen telefonisch contact opnemen met de assistente van de eigen huisarts. Die beoordeelt of de patiënt naar de hoestpoli moet komen.

In de auto wachten

Er is geen wachtruimte. Iedereen moet buiten in zijn eigen auto wachten. "Ze worden dan door de assistente of de dokter gebeld, van 'nu mag je binnenkomen'", vertelt huisarts Jacob Bruins van Appelscha. Patiënten worden door de huisarts opgewacht in beschermende kleding, met veiligheidsbril en mondkapje.

Coronagolf

Alle andere huisartsenpraktijken in Ooststellingwerf zijn alleen nog open voor spoedeisende zaken. Intussen bereiden de Friese huisartsen zich voor op de coronagolf die eraan komt. Bruins: "We hebben de tijd om ons schrap te zetten. Maar hoeveel belasting het gaat geven voor de praktijken is nog niet duidelijk."
Huisarts Jacob Bruins uit Appelscha