OVERZICHT: Extra ruimte voor coronapatiënten uit ziekenhuizen

27 mrt 2020 - 22:56

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Er zijn in onze provincie tot nu toe 79 mensen positief getest op het virus, twee mensen zijn overleden;
  • De verspreiding van het coronavirus gaat in Fryslân trager dan in andere delen van Nederland, zegt de GGD;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
  • Kijk hier op de overzichtskaart naar de totaal aantal positieve testen in Fryslân. (Bron: RIVM/GGD).

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:05
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van vrijdag 27 maart over de coronacrisis. Nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:

  • Zorgorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg maken capaciteit vrij om coronapatiënten uit de ziekenhuizen op te vangen;
  • Er lagen bij de meting van vrijdag 99 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen. Daarvan liggen er 18 op de intensive care;
  • Er zijn vrijdag negen nieuwe besmettingen in Fryslân vastgesteld, daarmee komt het totale aantal positieve tests in onze provincie op 79. Twee mensen in Fryslân zijn aan het virus overleden;
  • De verspreiding van het coronavirus gaat in Fryslân langzamer dan in andere delen van Nederland, zegt de GGD;
  • Iedereen moet dit weekend thuisblijven, behalve voor boodschappen en een frisse neus, zegt premier Rutte.

Morgen is er een nieuw liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor het laatste nieuws, te beginnen om 8.00 uur bij No yn Fryslân met Simone Scheffer.

22:49
Extra capaciteit

Zorgorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg in de drie noordelijke provincies maken capaciteit vrij om coronapatiënten op te vangen. Dat doen ze in samenwerking met de ziekenhuizen en de thuiszorg. De ruimte is voor patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen kunnen worden, maar niet naar huis kunnen. De extra capaciteit is ook voor patiënten bedoeld die niet meer thuis verzorgd kunnen worden, maar ook niet naar het ziekenhuis hoeven. In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdag 99 coronapatiënten.

21:33
Annuleringen voor feesttentverhuurders

Ook in de feesttentenbranche zien ze al het werk verdwijnen. Het jaar 2020 kan wel de prullenbak in, zegt feesttentverhuurder Van Kammen uit Oosternijkerk. Ze hebben daar al zo'n 70 annuleringen binnen. "We moeten onze investeringen in de zomer verdienen. Dan krijg je vet op de botten voor tijdens de winter. Nu is er niets."

21:03
Nieuwe datum openluchtspel Schindler's List

De voorstellingen van het openluchtspel Schindler's List in Bergum hebben een nieuwe datum gekregen. Eerst zouden de voorstellingen in mei plaatsvinden, maar dat kan vanwege het coronavirus niet langer doorgaan. De organisatie heeft de voorstellingen nu op de agenda gezet van 28 april 2021 tot en met 15 mei 2021. De kaarten die al verkocht zijn, blijven geldig.

De repetities waren al begonnen, maar zijn nu ook stopgezet. Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar gaan ze daar opnieuw mee beginnen.

20:27
Protocol voor bouwvakkers

Bouwvakkers moeten zoveel mogelijk zelfstandig naar het werk komen en in kleine groepen op vaste locaties werken. Dat staat in het protocol voor veiligheid op de bouwplaats. Dat heeft het kabinet vastgesteld, samen met de bouw- en technieksector.

Voor het verbouwen van een huis is het belangrijk dat bewoners in een andere ruimte verblijven. Geen van de bouwvakkers of bewoners mag ziek zijn. De regels moeten ervoor zorgen dat het werk in de bouwsector zoveel mogelijk kan doorgaan, maar wel op een veilige manier, zoals het ministerie zegt.

20:15
112 nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, is 873. Dat zijn 112 patiënten meer dan gisteren, toen het er nog 761 waren. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat het aantal beschikbare bedden op de IC's "gering" is. Het aantal beschikbare plekken is van belang voor mensen die het virus hebben en er slecht aan toe zijn. Zij liggen vaak twee tot drie weken aan de beademing.

Er zijn in Nederland in totaal 925 intensive care-bedden beschikbaar. Het aantal wordt momenteel uitgebreid, zodat er straks ruimte is voor 1.050 patiënten .

In Fryslân lagen tijdens de meting van vanochtend - om 10.00 uur - 18 coronapatiënten op de intensive care-afdelingen.

20:04
Extra surveillance op de dijk bij Paesens-Moddergat en Wierum

De politie zal dit weekend extra surveilleren in Paesens-Moddergat en Wierum. Aanleiding was de drukte op de dijk, van afgelopen weekend. De dorpsbelangen van beide dorpen hebben contact gehad met burgemeester en wethouders om maatregelen te nemen, om zo dagjesmensen en toeristen weg te houden van de dijk.

Het kerkje van Wierum - Foto: Shutterstock.com
19:57
Winkeliers zijn verbijsterd

Winkeliers zijn verbijsterd over het grote aantal bedrijven dat niet in aanmerking komt voor de noodhulp van het kabinet. Brancheorganisatie INretail begrijpt niet dat ondernemers met mode- schoen-, sport- en woonwinkels geen tegemoetkoming van 4.000 euro kunnen krijgen door gebruik te maken van de zogeheten TOGS-regeling.

"Als de TOGS-regeling niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries Economische Zaken en Financiën een aantal branchespecifieke oplossingen", zegt INretail.

19:45
Supermarkten extra open

Supermarkten in verschillende Friese gemeenten mogen tot 1 juni langer open blijven op zondag. Onder andere in Achterkarspelen en Noardeast-Fryslân hebben ze daar toestemming voor gekregen. Met ruimere openingstijden kan het winkelpubliek beter worden verspreid en wordt de verspreiding van het coronavirus ook minder.

In Achtkarspelen mogen supermarkten eerst op zondag open tussen 9.00 en 18.00 uur (dat was eerst 13.00-18.00) en in Noordoost-Fryslân tussen 8.00 en 20.00 uur (dat was eerst 12.00-20.00).

19:40
'Heb respect voor OV-personeel en vrachtwagenchauffeurs'

Doe gewoon tegen personeel in het openbaar vervoer en heb ook meer respect voor vrachtwagenchauffeurs, is de oproep van Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW).

Ze kunnen het maar niet begrijpen dat mensen opzettelijk naar OV-personeel hoesten of dat chauffeurs tegengehouden worden bij het laden en lossen. Chauffeurs lopen tegen allerlei problemen op. Soms kunnen ze de handen niet wassen en ook geen toilet gebruiken, omdat mensen bang zijn voor verspreiding van het virus. "Zorg juist een beetje extra voor deze belangrijke beroepsgroepen die ons land mede draaiend houden", zeggen de beide voorzitters.

19:33
De hekken bij Borniaherne (Noorderbreedte) om bezoek op afstand te houden
De hekken bij Borniaherne (Noorderbreedte) om bezoek op afstand te houden - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
19:07
"Enige lichtpuntje wordt ons nu afgenomen"

Bij zorgcentrum Borniaherne zijn hekken geplaatst om bezoek op afstand te houden van de ouderen. Sommige familieleden zijn erg aangedaan door de maatregelen. "Dat er nu hekken geplaatst worden voelt voor ons als een straf voor de overtreding van andere mensen. Dit contact via het raam was onze enige manier van contact en dat lichtpuntje wordt ons nu afgenomen."

17:41
Farmaceut deelt receptuur

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Foto: ANP
16:43
99 coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

In de Friese ziekenhuizen liggen op dit moment in totaal 99 coronapatiënten. Daarvan liggen er 18 op de intensive care. In totaal hebben de drie noordelijke provincies 265 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, waarvan 139 uit andere regio's komen.

Het zogenoemde 'Strategisch Kernteam COVID-19 Noord-Nederland' maakt geen cijfers bekend over de beschikbare bedcapaciteit. "We kijken alle dagen naar de beschikbare capaciteit. Die gegevens zijn van groot belang bij het coördineren van de patiënten in Noord-Nederland en daarbuiten. De interpretatie van die cijfers leidt nog wel eens tot verwarring en verkeerde conclusies. Daarom heeft het kernteam besloten om de gegevens niet te verspreiden."

De zorgorganisaties zijn goed voorbereid op een toename van het aantal coronapatiënten. Intussen hebben de ziekenhuizen zo'n 50 tot 70 procent van de zorg uitgesteld, waar dat kan. Noodzakelijke zorg, zoals oncologische zorg of acute zorg, blijft wel doorgaan. Het aantal IC-bedden kan de komende weken fors uitgebreid worden, als daar behoefte naar is. "Het Strategisch Kernteam draagt ervoor zorg dat, met de overname van patiënten uit andere delen van het land, de ziekenhuiscapaciteit voor het Noorden op peil blijft."

16:22
Alleen boodschappen of frisse neus

Iedereen moet dit weekend thuis blijven, uitgezonderd voor boodschappen of om een frisse neus te halen. Dat zegt premier Rutte. "Want als je in een klein flatje woont, zonder tuin of balkon word je gek."

"We hopen van harte dat het goed gaat", zegt Rutte. Want mensen moeten op het strand en in de parken niet tegenelkaar "opbotsen".

16:10
digitaal besluiten nemen

Gemeenten provincies en waterschappen krijgen waarschijnlijk binnenkort de mogelijkheid om digitaal besluiten te nemen. De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een spoedwetsvoorstel, om dat mogelijk te maken. Daarmee kunnen de lagere overheden in deze uitzonderlijke tijd zoveel mogelijk functioneren blijven.

Digitale besluitvorming is nu juridisch nog niet mogelijk. Het wetsvoorstel regelt dat er tijdelijk een uitzondering wordt gemaakt, zolang een echte vergadering niet mogelijk is. Voorwaarde is wel dat vergaderingen openbaar blijven, met bijvoorbeeld een videoverbinding. Alle raadsleden, Statenleden en waterschapsleden moeten daar toegang tot hebben. En de bestuurders moeten herkenbaar zijn voor elkaar en publiek.

15:53
Hekken bij Bornia Herne

Griet Wiersma zingt voor de bewoners in Bornia Herne, die in tranen zijn geraakt. Er worden ook hekken om het verpleeghuis geplaatst, om tegen te gaan dat mensen bij de naasten voor het raam gaan staan.

15:36
Oproep aan kinderen
15:30
Voorrang voor zorgpersoneel bij de winkel

Zorgpersoneel krijgt voorrang bij de vestigingen van supermarkt Albert Heijn. Dat schrijft de directeur in een open brief. "Zij krijgen bij onze winkels voorrang, mocht er een rij staan bij de ingang. Zodat zij met de enorme werkdruk die ze hebben, gewoon zelf boodschappen kunnen doen op een voor hen geschikt moment."

Volgens een woordvoerder kunnen de zorgmedewerkers een badge van hun instelling laten zien, maar de verwachting is dat er soepel mee omgegaan wordt. "We hopen dat andere klanten zich daarin ook een beetje coulant tonen", zegt de woordvoerder.

Eerder kwamen supermarkten al met een uurtje waarin alleen ouderen en kwetsbare mensen boodschappen mogen doen.

15:27
Nog niet op hoogtepunt in Italië

De piek van het aantal coronabesmettingen in Italië is nog niet geweest. Dat zegt Silvio Brusaferro, het hoofd van het nationale gezondheidsinstituut daar. Gister waren er 6.150 nieuwe positieve testen en overleden er 712 mensen aan het virus. "Wanneer de neergang van het aantal nieuwe gevallen begint, hangt af van hoe we ons aan de maatregelen houden", zegt Brusaferro.

15:25
Geen Dutch Open Brass Band Championships

De Dutch Open Brass Band Championships gaan dit jaar niet door. Het kampioenschap was altijd in Drachten. Dit jaar zou het op 13 juni worden gehouden in Groningen, maar wordt verplaatst naar 12 juni komend jaar.

15:10
Zorgverzekeraar belt met oudere alleenstaanden

Medewerkers van zorgverzekeraar De Friesland bellen tegenwoordig met oudere alleenstaande klanten, om een praatje te maken of om ze te vragen of ze behoefte hebben aan hulp, nu ze thuis moeten blijven vanwege het coronavirus.

Het initiatief voor de belactie komt van de medewerkers van het klantencontactcentrum zelf. En die merken dat de telefoontjes erg worden gewaardeerd. Met elkaar gaat het om zo'n zesduizend klanten, die op de bellijst van De Friesland staan.

De zorgverzekeraar belde eerst ook met de net wat jongere ouderen, maar het bleek dat die niet veel behoefte hebben aan hulp, omdat ze henzelf nog goed kunnen redden. Mensen die wel behoefte hebben aan hulp, worden in contact gebracht met de stichting Sociaal Goud of it platform leeuwardenhelpt.nl. Die helpt ze dan verder.

14:28
Willem de Vries gaat bij Friese muzikanten langs
Foto: Omrop Fryslân

Verslaggever Willem de Vries op pad

14:24
Landelijk 112 nieuwe coronadoden

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus is opgelopen naar 546, meldt de RIVM. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur met 112 omhoog gegaan, maar die mensen zijn niet allemaal sinds donderdag overleden. Als een patiënt komt te overlijden, wordt dat niet altijd gelijk doorgegeven aan de RIVM. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen is. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn ruim 8600 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn er 1172 meer dan dat donderdag bekend was.

14:10
Vier besmette bewoners Dr. Wumkeshûs

Vier bewoners van het Dr. Wumkeshûs in Sneek die besmet zijn met het coronavirus, zijn overgebracht naar de speciale corona-afdeling van zorggroep Alliade in Heerenveen. Sinds het weekend staat een besmette bewoner in thuisisolatie in een kamer van de Sneker zorginstelling. Niet tegenstaand de voorgeschreven maatregelen en hygiëne liep het aantal besmettingen in het ouderencomplex op tot vier. Daarom is er besloten ze over te brengen naar Heerenveen. Dat zal ook gebeuren met andere bewoners die eventueel nog positief worden getest.

13:16
Schoolkorfbaltoernooi Weststellingwerf geschrapt

Het korfbaltoernooi van Weststellingwerf gaat niet door vanwege het coronavirus. Het evenement zou op 13 mei worden gehouden op de korfbalvelden van Leonidas in Noordwolde. Het voorstel van de korfbalclub om het eventueel in september te houden, is ook niet haalbaar volgens de organisatie. Het schoolkorfbalevenement is het grootste toernooi van Noord-Nederland.

12:33
Verspreiding coronavirus langzamer in Fryslân

In Fryslân is er een veel vlakkere lijn te zien dan in Brabant wat betreft het aantal besmettingen. Dat zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. "We zien een langzaam oplopende lijn. Dat zien we in positieve testen, maar ook in de ziekenhuisopnames. We hopen dat de verspreiding zodanig vertraagd is dat het zorgsysteem alles aankan."

De piek zou in Fryslân eind mei worden verwacht. De Graaf: "We doen ons best om het te vertragen tot we het mooie weer ingaan. Dit virus lijkt niet te houden van warmere temperaturen en luchtvochtigheid." De instanties proberen het zo lang mogelijk te rekken omdat we nog geen immuniteit hebben opgebouwd en het vaccin er op zijn vroegst pas over een jaar is. Lees het volledige artikel hier.

Margreet de Graaf van GGD Fryslân

12:00
Negen nieuwe besmettingen vastgesteld

Er zijn negen nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld in Fryslân. Dat heeft de GGD Fryslân zonet bekend gemaakt. In totaal zijn er nu 79 Friese inwoners positief getest op het virus. Twee coronapatiënten zijn inmiddels overleden.

11:51
Vliegverbod verlengd tot 10 april.

Het kabinet verlengt het vliegverbod, dat twee weken geleden werd aangekondigd vanwege het coronavirus, tot 10 april. Dat betekent dat Nederland langer vluchten tegenhoudt uit risicolanden, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om vluchten uit China, inclusief HongKong, Iran, Zuid-Korea, Italië, Spanje en Oostenrijk. Vliegtuigen met Nederlanders, of in sommige gevallen Europeanen, die naar huis proberen te komen, mogen nog wel landen. Ook voor zorgmedewerkers uit andere landen die Nederland nodig heeft en patiënten wordt een uitzondering gemaakt. Vrachtvliegtuigen hebben ook toestemming.

11:41
Speciale steunwebsite Workum

Er is een online steunplatform voor ondernemers in Workum opgericht. Op de website www.steunworkum.nl kunnen zij hen bezorgaanbod, speciale acties of openingstijden in deze coronatijd onder de aandacht brengen. Zo kunnen de klanten thuis bekijken wat de mogelijkheden om te winkelen zijn in Workum. Ook is er aandacht voor horeca, toerisme en watersport. Het platform is een initiatief van Promotie Workum, onderdeel van de Workumer ondernemersvereniging. Alle bedrijven in het stadje worden uitgenodigd eraan mee te doen.

11:11
Brabantse patiënten bedanken Antonius Ziekenhuis

Twee Brabantse patiënten in het Antonius Ziekenhuis die vrijdag weer naar huis mogen, bedanken het ziekenhuispersoneel. Dat meldt het Sneker ziekenhuis op Facebook. Het bericht is van een verpleegkundige van afdeling C0, één van de afdelingen in het ziekenhuis voor patiënten met het coronavirus. Volgens het bericht gaat het om twee mannen en hadden ze de tranen in hun ogen. "Bedankt dat we bij jullie in Friesland mochten komen. Bedankt dat jullie op ons wilden passen. Bedankt dat jullie naar ons wilde luisteren. Bedankt voor het lekkere eten en drinken. Bedankt dat jullie met onze families hebben gebeld."

Ook de verpleegkundige werd emotioneel. "Ongelofelijk dat deze mannen het zo hebben ervaren in deze omstandigheden. Ik stond daar in mijn beschermende kleding, met knalrode wangen, zweet op mijn neus en tranen rolden over mijn wangen. Bedankt dat u me laat voelen hoe belangrijk het is om als mensen verbonden te zijn met elkaar, door voor elkaar te zorgen."

10:17
Tablets voor senioren

Om ervoor te zorgen dat ouderen in deze tijd van sociale isolatie toch in contact kunnen blijven met familie en vrienden, zamelt het nieuwe initiatief Helpdigitaal tablets in. De tablets worden gratis beschikbaar gesteld aan senioren in verzorgings- en verpleeghuizen. Tot nu toe zijn er 500 tablets ingezameld voor ouderen in onder ander Amsterdam en Rotterdam, maar volgens de organisatie worden dat er komend weekeinde 2000. Ruim dertig zorginstellingen hebben een verzoek ingediend bij de organisatie. Een aantal IT-bedrijven heeft de tablets beschikbaar gesteld, maar ook particulieren en andere bedrijven worden opgeroepen om mee te doen.

9:03
Hoestpoli in Ooststellingwerf

Alle huisartsenpraktijken in de gemeente Ooststellingwerf hebben de krachten gebundeld en een gemeenschappelijke hoestpoli in het leven geroepen. Op de hoestpoli in Oosterwolde kunnen mensen met klachten als hoesten, koorts en verhoging apart worden ontvangen. Gewoonlijk hielden alle huisartsen zelf aan het eind van de dag een spreekuur voor mensen die mogelijk met het coronavirus besmet zijn.

Mensen die denken dat ze corona hebben, kunnen telefonisch contact opnemen met de assistente van de eigen huisarts. Daarna wordt beoordeeld of de patiënt naar de hoestpoli moet komen. Dat gebeurt op afspraak en mensen moeten buiten in hun auto wachten. "Ze worden dan door de assistente of de dokter op de hoestpoli gebeld, van 'nu mag je binnenkomen'. Er is geen wachtkamer, maar mensen moeten in hun eigen auto blijven wachten", vertelt huisarts Jacob Bruins uit Appelscha.

Huisarts Jacob Bruins uit Appelscha

7:59
Telefooncirkels tegen eenzaamheid

Zorgbelang Fryslân start met een initiatief om eenzame mensen in Fryslân te bellen in deze tijden van het coronavirus. Diverse mensen hebben zich al opgegeven om mee te doen in wat Zorgbelang Fryslân 'telefooncirkels' noemt. Het sociale leven ligt momenteel volledig stil en daardoor missen veel mensen hun sociale contacten.

"We maken groepjes van zes, zeven mensen en die vormen samen een cirkel. Dus de eerste belt de tweede, de tweede belt de derde, de derde belt de vierde en dat gaat zo door totdat de laatste weer de eerste belt", legt accountmanager Nynke Wilbrink van Zorgbelang Fryslân uit. Mensen die willen meedoen aan een telefooncirkel, kunnen zich aanmelden via 085-4832433, info@zorgbelang-fryslan.nl of via de website www.zorgbelang-fryslan.nl.

Telefoan - Foto: Shutterstock.com

Accountmanager Nynke Wilbrink van Zorgbelang Fryslân

7:35
Oud-zorgmedewerkers helpen

Zo'n drieduizend mensen met een verleden in de zorgsector hebben zich in de drie noordelijke provincies aangemeld om te helpen tijdens de coronacrisis. Dat meldt ZorgpleinNoord, de vacaturesite voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Om versnippering van vraag en aanbod te voorkomen, hebben landelijke partijen als het ministerie van Volksgezondheid, de GGD en brancheverenigingen een website gemaakt: www.extrahandenvoordezorg.nl. Via die website kunnen mensen die willen helpen, zich nog altijd aanmelden.

"We zijn vooral op zoek naar mensen met ervaring in de zorg", zegt Matthijs van Walsum van ZorgpleinNoord. "Maar we hebben daarbij ook nog mensen nodig die die ervaring niet hebben. Die kunnen zich ook gewoon aanmelden." Mensen zonder ervaring worden doorgesluisd naar het Rode Kruis.

Matthijs van Walsum van ZorgpleinNoord

6:05
Meeste besmettingen in Amerika

De Verenigde Staten hebben wereldwijd nu het hoogste aantal besmettingen vastgesteld. Volgens Reuters gaat het nu om 81.378 gevallen. Dat zijn er meer dan in Italië en China.

6:02
Hier hebben we het onder andere over in Fryslân fan 'e Moarn

Zo'n drieduizend oud-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om te helpen tegen de coronacrisis. De vacaturesite ZorgpleinNoord vertelt in Fryslân fan 'e Moarn op Omrop Fryslân radio over wat ze daarmee kunnen en of het genoeg is. Verder belt presentator Hans Koster met Zorgbelang Fryslân, dat met een telefoonnetwerk komt van en voor eenzame mensen in deze tijd.

We hebben ook contact met huisarts Jacob Bruins uit Appelscha, want in Ooststellingwerf hebben ze nu één centrale locatie om patiënten te ontvangen die het virus mogelijk hebben. En de middenstand krijgt het zwaar, "het gaat helemaal mis", zeggen ze in Gorredijk. Abel de Grefte heeft een speciaal lied geschreven over zijn opa die is overleden aan het virus. En we bellen weer met het Antonius Ziekenhuis in Sneek, waar ze donderdag een oproep deden voor schorten. Hebben ze daar al reacties op gekregen?

6:00
Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom in dit liveblog van vrijdag 27 maart over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

* Vandaag is er een tweede coronapatiënt in Fryslân overleden aan het virus; verder zijn er 16 nieuwe gevallen in onze provincie vastgesteld;
* Mensen mogen met maximaal twee personen bij elkaar in de openbare ruimte zijn;
* Er komt extra capaciteit om te testen op coronabesmettingen: vanaf maandag worden in Wageningen 1500 tests per dag uitgevoerd;
* Het Antonius-ziekenhuis in Sneek heeft extra schorten nodig, want anders zijn ze over drie dagen op;
* De toiletgebouwen op campings en jachthavens gaan dicht;
* En de EU-landen zijn het tijdens een videobijeenkomst nog niet eens geworden over het investeren van miljarden om zo de crisis te bestrijden.

Het liveblog van donderdag 26 maart is hier na te lezen.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)