liveblog | 27 maart 2020

Coronanieuws vrijdag 27 maart: Extra ruimte voor coronapatiënten uit ziekenhuizen

Volg ons liveblog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 8 april 2020, 11:14 uur
vrijdag 27 maart 2020
23:05

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van vrijdag 27 maart over de coronacrisis. Nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:
Morgen is er een nieuw liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor het laatste nieuws, te beginnen om 8.00 uur bij No yn Fryslân met Simone Scheffer.
22:49

Extra capaciteit

Zorgorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg in de drie noordelijke provincies maken capaciteit vrij om coronapatiënten op te vangen. Dat doen ze in samenwerking met de ziekenhuizen en de thuiszorg. De ruimte is voor patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen kunnen worden, maar niet naar huis kunnen. De extra capaciteit is ook voor patiënten bedoeld die niet meer thuis verzorgd kunnen worden, maar ook niet naar het ziekenhuis hoeven. In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdag 99 coronapatiënten.
21:33

Annuleringen voor feesttentverhuurders

Ook in de feesttentenbranche zien ze al het werk verdwijnen. Het jaar 2020 kan wel de prullenbak in, zegt feesttentverhuurder Van Kammen uit Oosternijkerk. Ze hebben daar al zo'n 70 annuleringen binnen. "We moeten onze investeringen in de zomer verdienen. Dan krijg je vet op de botten voor tijdens de winter. Nu is er niets."
21:03

Nieuwe datum openluchtspel Schindler's List

De voorstellingen van het openluchtspel Schindler's List in Bergum hebben een nieuwe datum gekregen. Eerst zouden de voorstellingen in mei plaatsvinden, maar dat kan vanwege het coronavirus niet langer doorgaan. De organisatie heeft de voorstellingen nu op de agenda gezet van 28 april 2021 tot en met 15 mei 2021. De kaarten die al verkocht zijn, blijven geldig.
De repetities waren al begonnen, maar zijn nu ook stopgezet. Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar gaan ze daar opnieuw mee beginnen.
20:27

Protocol voor bouwvakkers

Bouwvakkers moeten zoveel mogelijk zelfstandig naar het werk komen en in kleine groepen op vaste locaties werken. Dat staat in het protocol voor veiligheid op de bouwplaats. Dat heeft het kabinet vastgesteld, samen met de bouw- en technieksector.
Voor het verbouwen van een huis is het belangrijk dat bewoners in een andere ruimte verblijven. Geen van de bouwvakkers of bewoners mag ziek zijn. De regels moeten ervoor zorgen dat het werk in de bouwsector zoveel mogelijk kan doorgaan, maar wel op een veilige manier, zoals het ministerie zegt.
20:15

112 nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, is 873. Dat zijn 112 patiënten meer dan gisteren, toen het er nog 761 waren. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat het aantal beschikbare bedden op de IC's "gering" is. Het aantal beschikbare plekken is van belang voor mensen die het virus hebben en er slecht aan toe zijn. Zij liggen vaak twee tot drie weken aan de beademing.
Er zijn in Nederland in totaal 925 intensive care-bedden beschikbaar. Het aantal wordt momenteel uitgebreid, zodat er straks ruimte is voor 1.050 patiënten .
In Fryslân lagen tijdens de meting van vanochtend - om 10.00 uur - 18 coronapatiënten op de intensive care-afdelingen.