Regionale krant Actief zoekt creatieve manier om coronacrisis door te komen

26 mrt 2020 - 16:27

In één week tijd is de krant Actief, die in Noordoost-Fryslân wordt uitgegeven, de helft van de inkomsten kwijt. Dat komt omdat adverteerders zich nu terugtrekken vanwege de coronacrisis. De krant is uit alle macht aan het zoeken naar andere mogelijkheden om geld in het laatje te brengen, maar gemakkelijk is dat niet.

Eigenaar Jan Auke Steegstra vertelt dat de situatie bij Actief net als bij veel ondernemers er lastig is. "Wij hebben flink last van de crisis, de advertentie-inkomsten nemen snel af. Landelijk is het ook in het nieuws, wij zijn geen uitzondering. We zijn druk bezig om te zien hoe we de dingen kunnen omdraaien zodat we toch de boel nog wat draaiende kunnen houden."

Overleven

Steegstra probeert iedereen aan het werk te houden. "Wij zijn lokaal, maar eigenlijk ook regionaal. We bestrijken heel Noordoost-Fryslân met 100.000 kranten iedere week. Dat vraagt veel mankracht. Normaal zijn er 16 man die 12 arbeidsplaatsen invullen. Zij zijn allemaal aan het werk, want het is niet zo dat als je een dunnere krant draait, dat het minder werk vergt. Want als je het allemaal anders doet, dan is iedereen z'n routine kwijt en daarom is het evenveel werk."

Eigenaar Jan Auke Steegstra van Actief

De toekomst blijft onzeker. "Als ik heel eerlijk ben, wij kunnen niet voor de volle 100 procent zeggen: wij overleven het. We zitten in een branche waar veel klappen vallen. Maar we hebben wel gedaan wat we kunnen doen, ook vanuit de regering en de banken. Dit is wel tijdelijk, we moeten er met elkaar doorheen", zegt Steegstra.

Campagne en webshop

De afgelopen week is het volgens Steegstra gelukt met twee nette kranten. "Maar als je ziet wat er qua omzet binnengekomen is: dat is deze week teruggelopen naar de helft van wat er nodig is. Dat is dus erg spannend, hoe komt het. Wij zijn ook bezig om te zien hoe we andere dingen kunnen doen: internet, webshop. Om ondernemers toch te steunen."

Wat kan Actief er tegen doen? Steegstra: "Wij hebben een marketingcampagne opgezet. We roepen mensen op om ook bij regionale ondernemers te blijven besteden. En daarnaast hebben wij in een week tijd een webshop opgezet waar regionale ondernemers hun producten op kunnen zetten. Op dit moment levert dat nog geen geld op. Maar het motto 'koop bij regionale ondernemers' is van alle tijden. Wij moeten nu wat doen. Maar we willen wel dat het in de toekomst weer iets op zal leveren."

Actief wordt verspreid in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen, Smallingerland, Tytsjerksteradiel, en in part fan de gemeenten Leeuwarden en Opsterland.

(advertinsje)
(advertinsje)