Leeuwarder dokter loopt groot risico door virus, maar blijft op Haïti

26 mrt 2020 - 11:42

De Leeuwarder Lourens Noppe woont en werkt sinds drieënhalf jaar op Haïti. Hij is dokter in een klein ziekenhuis op het armste deel van het eiland. Door de slechte voorzieningen zou een grote uitbraak van het coronavirus verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben. De regering heeft dan ook na de eerste twee besmettingen vergaande maatregelen genomen.

Foto: Eigen foto

Zo is het vanaf donderdag onmogelijk om van het eiland af te komen. Een andere regel is dat de Haïtianen thuis moeten blijven, maar die regel wordt niet opgevolgd. "Het is voor velen onmogelijk, omdat ze geen inkomen hebben als ze niet werken. Er is hier geen sociaal vangnet", legt Noppe uit.

Mensen helpen

De arts heeft contact gehad met zijn familie over het wel of niet terugvliegen naar Nederland. Hij heeft besloten dat niet te doen omdat hij als hulpverlener meer nodig is op Haïti. "We hebben hier niet alleen corona, er zijn nog veel meer ziekten die jullie in Nederland niet of nauwelijks kennen. Ook die mensen moeten geholpen worden".

Als er echt een corona-uitbraak komt dan zullen er waarschijnlijk ook patiënten in het ziekenhuis waar de Leeuwarder werkt opgenomen worden. En dan is het risico op besmetting heel groot. Noppe denkt dat hij wel een risico neemt, maar dat het door zijn goede gezondheid een verantwoord risico is.

Lourens Noppe op Haïti

Trefwoorden: 
ziekenhuis arts Haïti
(advertinsje)
(advertinsje)