Wetterskip Fryslân: Coronavirus zal in rioolwater zitten, maar gevaar is er niet

26 mrt 2020 - 09:41

Het coronavirus laat ook sporen achter in het rioolwater, is gebleken uit onderzoek van het RIVM. Bij Amsterdam, Tilburg en Loon op Zand is genetisch materiaal gevonden van het coronavirus. Dat komt via de wc's in het riool terecht. In Fryslân wordt niet getest of het virus in het water zit, maar sinds vorige week heeft Wetterskip Fryslân wel maatregelen getroffen bij de 27 rioolwaterzuiveringen in de provincie.

In argyffoto fan in wettersuvering - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het RIVM waarschuwt dat mensen niet in contact moeten komen met het water en dat ook het inademen van de damp van het afvalwater niet goed is. Wetterskip Fryslân geeft aan dat het onderzoek van het RIVM wordt gedaan, om op een andere manier de verspreiding van het coronavirus onder de loep te nemen.

Plaatsen met ziekenhuizen

Het rioolwater in Fryslân wordt dus niet getest, maar volgens het waterschap zullen vast ook in onze provincie resten te vinden zijn in het rioolwater. Met name in plaatsen met ziekenhuizen. In Leeuwarden zal er bijvoorbeeld eerder materiaal van het virus worden gevonden, dan in Joure.

Natuurlijk zorgen de waterzuiveringen ervoor dat het water weer schoon wordt. Er zitten meer bacteriën en ziektekiemen in het afvalwater die er worden uitgezuiverd.

Maatregelen Wetterskip Fryslân

Wetterskip Fryslân heeft wel maatregelen getroffen. De bezetting op de zuiveringsinstallaties is nu teruggeschroefd, zegt beleidsadviseur Hans de Vries van het waterschap. De mensen die bij het water werken, hebben speciale overalls aan, met handschoenen, laarzen en een masker, zodat er geen contact kan komen met spattend water. "Onze medewerkers zijn altijd al maximaal beschermd, dat is standaardprotocol", zegt De Vries.

Beleidsadviseur Hans de Vries van Wetterskip Fryslân

(advertinsje)
(advertinsje)