liveblog | 26 maart 2020

Coronanieuws donderdag 26 maart: EU-landen zijn het nog niet eens over miljarden tegen coronacrisis

Volg ons liveblog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 8 april 2020, 11:11 uur
22:57

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 26 maart over de coronacrisis. We zetten nog één keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rij:
* Vandaag is er een tweede coronapatiënt in Fryslân overleden aan het virus; verder zijn er 16 nieuwe gevallen in onze provincie vastgesteld;
* Mensen mogen met maximaal twee personen bij elkaar in de openbare ruimte zijn;
* Er komt extra capaciteit om te testen op coronabesmettingen: vanaf maandag worden in Wageningen 1500 tests per dag uitgevoerd;
* Het Antonius-ziekenhuis in Sneek heeft extra schorten nodig, want anders zijn ze over drie dagen op;
* De toiletgebouwen op campings en jachthavens gaan dicht;
* En de EU-landen zijn het tijdens een videobijeenkomst nog niet eens geworden over het investeren van miljarden om zo de crisis te bestrijden.
Vrijdag is er weer een nieuwe liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor al het laatste nieuws.
22:28

Nog geen EU-geld

De leiders van de EU-lidstaten hebben donderdag de aanpak van de coronacrisis besproken. Een besluit om miljarden in te zetten tegen de crisis is nog niet gevallen, want ze konden het niet eens worden. De 27 landen kwamen niet bijeen, maar hielden een videogesprek.
22:15

Toiletgebouwen campings en jachthavens dicht

Dat hebben de voorzitters van de drie Veiligheidsregio's in Noord-Nederland besloten. In de sanitaire gebouwen is het heel moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. De sluiting geldt voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleine kampeerveldjes en jachthavens. Zwembaden en horeca in de vakantieparken moesten eerder al dicht.
22:02

Beveiligers bij ingang bouwmarkten

Bouwmarkten nemen maatregelen tegen te veel drukte in de winkels om het coronabesmettingsgevaar kleiner te maken. Beveiligers zien erop toe dat er in de grote bouwmarkten per één vierkante meter niet meer dan één klant in de winkel is. De maatregelen gelden onder andere voor de Praxis, Gamma en Karwei. Veel mensen doen klusjes in en rond het huis nu ze gebonden zijn aan hun huis.
21:35

Huisartsen: Echte aantal coronapatiënten is veel hoger

Huisartsen willen dat er een betrouwbare registratie komt van het aantal mensen dat gestorven is aan het coronavirus. Dat meldt de krant AD. Momenteel worden mensen die niet zijn getest op Covid-19 niet meegeteld in de statistieken. Het officiële dodental is nu 434. Het echte aantal overledenen door corona ligt veel hoger, volgens de huisartsen.
21:08

Niet meer dan twee mensen samen

Politie houdt toezicht op het naleven van coronaregels in Reidingpark in Drachten © Kappers Media