Friese ziekenhuizen: "Optimaal voorbereid om patiëntenstroom op te vangen"

De vereniging van intensive care heeft eerder op woensdag grote zorgen uitgesproken over het aantal beschikbare IC-bedden. Daar zijn al snel niet meer genoeg van. Hoe is de situatie van de bedden in Fryslân?
Maatregelen tegen het coronavirus in het MCL in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"Het is overzichtelijk, maar het wordt langzaamaan drukker. De rek is er nog niet uit in de vier Friese ziekenhuizen", zegt Frits Mostert van het Leeuwarder ziekenhuis MCL. Hij heeft de opdracht van het bestuur gekregen om voortaan in het Nederlands te antwoorden zodat zijn verhaal zo breed mogelijk begrepen wordt.
"We hebben opgeschaald, geplande operaties worden uitgesteld. Er is nu nog genoeg, maar alles verandert snel. We hebben nu twee afdelingen voor coronapatiënten en coronaverdachten en kunnen er nog een aan toevoegen. Ook andere ziekenhuizen doen dat om ruimte te maken."
Landelijk wordt gekeken waar ruimte is om coronapatiënten op te nemen. ""Die planning wordt gedaan in het Erasmus MC in Rotterdam waar het coördinatiecentrum zit." Voor Fryslân doet het MCL dat.
In het MCL liggen acht coronapatiënten op de IC, in Sneek zijn dat twee. "Dat is drukker dan anders, maar we kunnen het werk nog aan, collega's van andere afdelingen springen ook bij. We zijn optimaal voorbereid om de patiëntenstroom op te vangen."
Verder zijn er nog een aantal patiënten die van corona verdacht worden.
Frits Mostert