Evenementen bij 75 jaar vrijheid versoberd of een jaar verplaatst

25 mrt 2020 - 16:50

De activiteiten bij 75 jaar bevrijding worden dit jaar erg versoberd. Dit betekent dat de evenementen in een andere vorm door zullen gaan of helemaal komen te vervallen. Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Foto: Omrop Fryslân

De Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zullen op een later moment bekijken of een aantal activiteiten ook doorgeschoven kunnen worden naar 2021.

Evenementen die niet doorgaan, zijn onder andere het bevrijdingsfestival, de Terugkeer van de Joodse Kinderen, de toneelvoorstelling Skaad en het theaterstuk De Joodse Bruiloft. Commissaris van de Koning Arno Brok vindt het erg jammer, maar het is volgens hem nodig. "Het coronavirus houdt ons allemaal in z'n macht. We moeten er met elkaar voor zorgen dat we door deze crisis komen. We moeten ons houden aan de richtlijnen."

Volgens Jorrit Volkers, voorzitter van het bevrijdingsfestival wordt het verplaatsen van de evenementen naar volgend jaar een grote uitdaging. De komende tijd zullen de betrokken partijen verder overleggen. Dan zal er ook meer duidelijk worden over wat de verschillende projecten hebben besloten.

"75 plus 1"

"We dachten tot dit weekeind nog dat het misschien door kon gaan, maar nu is duidelijk dat het niet kan", zegt Jorrit Volkers. "We vieren het net zo groot als dit jaar, maar dan volgend jaar, dan is het 75 plus 1. Dus inclusief alle activiteiten als de grote theaterproducties als Skaad, de terugkeer van de Joodse kinderen en de Joodse Bruiloft worden volgend jaar weer opgevoerd. We doen het even groot als we nu van plan waren, of misschien nog wel groter."

Natuurlijk doet het zeer om zo'n beslissing te nemen, zegt Volkers. "Veel mensen werken al tijden naar een hoogtepunt toe, en dan moeten ze omschakelen naar volgend jaar. Maar alle organisaties zijn daar al ver mee. Het was makkelijker toen het kabinet er duidelijkheid over gaf."

Financieel wordt het lastig, want er zijn wel kosten maar geen opbrengsten. "We hopen dat we de subsidies mogen houden en dat overheden ons steunen."

Dodenherdenking

De Dodenherdenking op 4 mei gaat in sobere vorm door. "Zonder publiek, er is overleg met de provincie en gemeente over de precieze invulling. We zullen het niet ongemerkt voorbij laten gaan."

Jorrit Volkers

(advertinsje)
(advertinsje)