Leeuwarder Stefan van der Pal schrapt zwemelfstedentocht door coronacrisis

25 mrt 2020 - 14:45

De zwemelfstedentocht van atleet Stefan van der Pal uit Leeuwarden wordt afgelast vanwege de coronacrisis. Dat heeft hij zojuist zelf bekendgemaakt. Het doel was dat hij donderdag 2 juli zou beginnen. Hij zou bij De Harmonie in Leeuwarden in het water gaan, tegelijk met 111 meezwemmers. De finish zou op zondag 5 juli zijn.

Ljouwerter Stefan van der Pal skrast

Van der Pal heeft de afgelopen maanden intensief getraind voor de elfstedentocht. Hij zou na Maarten van der Weijden de tweede Nederlander zijn geweest die de tocht zou zwemmen. Het plan was om de noordelijke route te volgen, dus eerst naar Dokkum.

De 40-jarige Leeuwarder is een bekend duursporter. Hij heeft twee keer de Frysman-triatlon gewonnen. Ook is hij vijf keer Noord-Nederlands kampioen op de olympische afstand geweest. In 2019 heeft hij de elfstedentocht rennend afgelegd, in een tijd van 24 uur en 53 minuten.

Foto: Omrop Fryslân

Sponsortraject

Van der Pal en zijn team waren in deze fase nog druk op zoek naar sponsoren, maar door de crisis kon dat niet meer. "We durven het niet eens. Het toont weinig respect als je nu bedrijven gaat vragen om mij financieel te ondersteunen. Dat was al heel snel duidelijk voor ons dat we dat niet moesten gaan doen", zegt Van der Pal.

Volgens Van der Pal was het dan ook geen optie meer om de tocht te gaan zwemmen. "Geen EK, misschien geen Tour de France, Olympische Spelen uitgesteld en dan zal Stefan van der Pal wel even gaan zwemmen. Dat kan gewoon niet", zegt de duursporter.

Tocht in 2021?

Of Van der Pal in 2021 wel gaat proberen te tocht te zwemmen weet hij nog niet. "Op dit moment ben ik daar eigenlijk niet mee bezig. Ik heb altijd gezegd 2020 is mijn jaar. Ik ga het daarna niet nog een keer doen", zegt Van der Pal. "2021 betekent nog een jaar heel hard werken voor m'n vrouw en mij. Het betekent ongelooflijk veel voor ons als gezin. Ik heb een dag vrij. Er zijn collega's die extra taken op zich nemen zodat ik mijn tocht kan doen. Ik moet daar heel goed over nadenken of dat überhaupt mogelijk is."

"Ik moet eerst even de teleurstelling verwerken en deze tijd moet eerst gewoon voorbij. Misschien zitten we hier volgend jaar nog wel middenin met de bedrijven die nog aan het opkrabbelen zijn. Dan kun je alsnog niet vragen aan bedrijven om mij financieel te ondersteunen. Dus het wordt kijken wat het allemaal gaat doen, met de bedrijven en iedereen om ons heen", aldus Van der Pal.

Stefan van der Pal over de afgelaste tocht

(Advertentie)
(Advertentie)