Geen centraal, wel een schoolexamen op Ulbe van Houten

25 mrt 2020 - 13:49

Eén voor één en met de noodzakelijke afstand stappen een tiental leerlingen uit klas 4 het gebouw van Ulbe van Houten in Sint Annaparochie binnen. Ze moeten aan de bak deze woensdag. Het centraal examen mag dan geschrapt zijn; de schoolexamens gaan gewoon door.

Thijs de Vries moet wachten tot hij een toets kan maken. Als hij die goed maakt en ook zijn openstaande opdrachten inlevert, kan ook hij zijn diploma verwachten. "Als het goed is wel. Ik sta nu op alles voldoende." Het blijft ook voor hem vreemd: geen examen. "Ik heb het al een keer gedaan, vorig jaar. Toen had ik er best stress van. Dat valt dan nu weg, dus dat scheelt. Vreemd is de situatie wel."

Afstand houden

Met de conciërge als bewaker van de orde en afstand zitten de leerlingen in de hal. Als het zover is, gaan ze naar het klaslokaal. De tafels en stoelen goed ver uit elkaar en de docent achter het bureau voorin het lokaal. Vanuit die positie kan ze goed in de gaten houden of leerlingen spieken.

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Een goed diploma

Odilia Stornebrink is docent aan Ulbe van Houten. Ze geeft zes leerlingen toetsinstructie: "Dan weten ze waar ze straks aan toe zijn. Dan kunnen ze zich goed voorbereiden." Voor haar is het een vreemde situatie. "We hopen nu dat we de leerlingen goed kunnen voorbereiden op het schoolexamen. Dan kunnen ze ook zeggen dat ze terecht het diploma hebben verdiend."

Een 10 voor Engels

Op de eerste etage zitten de docenten Engels Jellie Smit en Willy Faber. Telefonisch nemen ze de mondelinge examens af. Smit: "Gister hadden we een leerling die zich vergist had in de tijd. Hem belden we uit bed. Hij was eigenlijk gelijk een Engelse spraakwaterval. Heel goed gedaan, dus een dikke 10."

De volgende op de lijst om te bellen is Tess. Ze is hoorbaar nerveus voor het komende gesprek. Maar ook zij doet het goed. Op vragen over de huidige situatie en een mogelijke lockdown geeft ze vloeiend antwoord. Ook voor haar heeft Jellie Smit goed nieuws: "Very well done, we decided to give you a 10!" Het cijfer wordt met gejuich ontvangen aan de andere kant. Tess moet nog een paar toetsen doen en dan is ze geslaagd en kan ze door met haar vervolgopleiding.

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Verslaggever Hayo Bootsma praat met leerlingen van Ulbe van Houten

(advertinsje)
(advertinsje)