Tomatenoogst in gevaar door het coronavirus: "We komen handen tekort"

25 mrt 2020 - 13:48

Ook de glastuinbouw in Fryslân heeft erg te lijden onder de gevolgen van het coronavirus. Zo maken ze zich bij Gardener's Pride uit Bitgum, een van de grootste tomatenkwekers van ons land, ernstig zorgen over de oogst van dit jaar.

Door het zonnige weer groeien de tomaten op dit moment extra snel. Ze zijn eerder klaar dan andere jaren. Maar de mensen die normaal gesproken worden ingezet om de oogst binnen te halen zijn voor een groot deel niet in Bitgum.

Foto: Omrop Fryslan, Wytse Vellinga

"De meeste mensen die bij ons meedraaien, komen uit Polen of Bulgarije", zegt teamleider Piet Stienstra. "Maar zij zijn naar hun familie in eigen land toegegaan en kunnen nu niet terugkomen omdat de grenzen dicht zijn."

Op dit moment is dat nog niet een probleem, maar over twee weken dan komt er een piek in de oogst. "Normaal gesproken hebben we dan veel seizoenarbeiders. Die zijn dus nu niet beschikbaar en dan komen we handen tekort." Stienstra weet op dit moment nog niet hoe ze dat op moeten vangen.

Foto: Omrop Fryslan, Wytse Vellinga

Bij Gardener's Pride hebben ze een aantal extra maatregelen genomen. Zo moeten mensen niet alleen hun handen wassen elke keer dat ze de kas in of uitkomen, maar worden ook de schoenen gedesinfecteerd. Op de inpakafdeling hangen schermen tussen de medewerkers die dicht op elkaar moeten werken.

"We hebben hier nu een hele veilige werkplaats. De kans op besmetting is heel klein, dus we hopen dat we toch wat mensen over kunnen halen om hier aan de slag te gaan", aldus Stienstra. De hoop is dat de studenten en schoolkinderen die nu niet naar school of studie hoeven tijdelijk aan de slag kunnen bij de kweker.

Ferslachjouwer Wytse Vellinga by tomatekweker Cock van Overbeek yn Bitgum

Trefwoorden: 
coronafirus Tomatenrisping
(advertinsje)
(advertinsje)