Raadsvergaderingen mogen doorgaan, gemeentes bekijken online-mogelijkheden

25 mrt 2020 - 13:38

Gemeentes hoeven de raadsvergaderingen niet langer af te gelasten. Dat blijkt uit de aanvullende coronamaatregelen die woensdag bekend zijn gemaakt. Voorwaarde is wel dat de raadsleden meer dan anderhalve meter uit elkaar kunnen zitten. Deze uitzondering is gedaan om het besturen van gemeentes en het nemen van besluiten wel door te laten gaan.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Dit is een belangrijke maatregel", zegt Rieks Osinga, bestuurskundige van de Thorbecke Academie. "We weten niet hoelang de crisis gaat duren en de democratie moet wel kunnen functioneren. Dus het is goed dat het kabinet deze uitzondering maakt."

Kunnen raadsleden niet zoals veel andere mensen thuiswerken? "Ik heb bij een aantal gemeenten nagevraagd hoe ze er praktisch mee omgaan en ze zijn druk bezig om online met elkaar te vergaderen en met elkaar te debatteren. Voor het stemmen gelden andere regels, daarover zijn ze aan het nadenken wat mogelijk is. Bijvoorbeeld dat de raadszaal open is en dat mensen in kleine groepen van drie naar binnen gaan om te stemmen."

Rieks Osinga

(advertinsje)
(advertinsje)