Vijftigplussers worden niet langer opgeroepen om te reanimeren: "Te groot risico"

Vijftigplussers worden niet langer opgeroepen als iemand gereanimeerd moet worden. Dat is een van de maatregels die de organisatie HartslagNU heeft genomen, met het oog op de coronamaatregels van het kabinet. Dat betekent dat een grote groep potentiële hulpverleners dus geen oproep meer krijgt.
Oefenje foar mûle-op-mûle reanimaasje © Shutterstock.com
"Het is een medisch-ethische discussie: is het verstandig om mensen ouder dan vijftig, die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden van het virus bloot te stellen aan de risico's?", zegt Aart Bosman van HartslagNU. "Dat denken wij niet, daarom is landelijk besloten, met het RIVM, om die leeftijdsgrens erop te zetten."

Grotere straal

Om toch genoeg hulpverleners naar een reanimatie te krijgen maakt HartslagNU gebruik van een nieuw alarmeringssysteem. "We hebben het zo aangepast dat de straal automatisch groter wordt, waardoor er nog steeds voldoende mensen worden opgeroepen", zegt Bosman. "We kunnen nog niet zeggen of dat net zo effectief is, dat weten we nog niet."

Ooggetuige reanimatie

Maar wat nou als je boven de vijftig bent en je bent ooggetuige van een reanimatie? "Dan kun je altijd zelf beslissen. Maar stel je bent 51, volg dan wel onze richtlijnen: dan kun je de reanimatie starten, maar dan geef je geen mond-op-mondbeademing. De kans op besmetting is dan namelijk bijna 100 procent", aldus Bosman. "Daarbij is belangrijk te vermelden dat als ze een doekje hebben voor de beademing, Kiss-of-Life noemen ze dat, je dan alsnog niet beschermd bent tegen het coronavirus", sa seit Bosman.
Aart Bosman van HartslagNU over het reanimeren