Venten door De Lege Geaën in coronatijd: bakje met geld staat buiten klaar

25 mrt 2020 - 07:37

De sociale contacten worden steeds minder voor twee Friese venters. En eigenlijk vinden ze dat, met het oog op de coronacrisis, ook wel goed. Met eten of andere producten langs de deuren venten, heeft lang niet meer de omvang die het vroeger had. Maar in De Lege Geaën, op het platteland tussen Sneek en Reduzem, zijn er nog twee venters actief.

Bernard Abma by syn griente en fruit - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Sútelje yn Coronatiden

"Ik krijg nu wel eens een appje, waarin staat: zet het maar bij de deur neer. Nou, dat heb ik nog nooit meegemaakt. We hebben normaal altijd een praatje, kort contact. Dit maakt het wel heel anders. Voorheen kwamen mensen bij de auto en liepen ze er omheen om iets uit te zoeken. Natuurlijk waren er eerder ook klanten die een emmer met daarin een lijstje hadden klaarliggen, maar dat stimuleer ik nu ook meer", zegt Bernard Abma uit Tersoal.

Afstand houden

Hij gaat met een groentekar door en langs zo'n negen dorpen van Reduzem tot Sneek. Meer klanten krijgt hij momenteel niet, maar er zijn wel klanten die iets extra's kopen. Sommige mensen vinden het lastig om voldoende afstand te houden, en eerlijk gezegd geldt dat ook voor Abma zelf. Maar een venter kan ook veel ritjes naar de supermarkt voorkomen, en voorkomt daarmee dus ook momenten waarop andere mensen in contact komen met besmette personen.

Suteler Jaring Ypma - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Jaring Ypma uit Gauw is in dezelfde streek als Abma met brood en banket onderweg. Hij bedient 200 tot 250 klanten, en merkt het hamsteren. "Ik merk dat mensen wat meer kopen. Een voorraadje opbouwen, of voor een familielid inkopen. En zo nu en dan tref je een klant die geen vaste klant is. Ja, ik merk het wel."

Ook Ypma ziet dat het persoonlijke contact wordt gemeden: "Leg het maar op de heg, hoor je wel eens. En ik was net bij een klant waar de kinderen normaal het brood van mij aanpakken, maar nu lag er een bakje met geld klaar en stonden ze achter het raam te zwaaien. Dat is wel gek."

(Advertentie)
(Advertentie)