LIVEBLOG: "Situatie Fryslân lijkt stabiel", ook Visserijdagen afgezegd

25 mrt 2020 - 21:40

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

 • In Fryslân zijn momenteel 54 mensen positief getest op het virus;
 • Het kabinet heeft maandag extra maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding;
 • De centrale eindexamens in het middelbaar onderwijs gaan niet door.
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:45
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 25 maart over de coronacrisis. We zetten nog één keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rij:

 • Er zijn woensdag door de GGD twaalf mensen in Fryslân geregistreerd met het coronavirus;
 • Coronavirus is ook aangetroffen in rioolwater;
 • De grote evenementen rond 75 jaar vrijheid zijn verplaatst naar volgend jaar;
 • De zwemelfstedentocht van Stefan van der Pal gaat niet door;
 • De Visserijdagen in Harlingen van augustus zijn afgezegd;
 • Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden sluit tot 1 juni de deuren van alle locaties.

Donderdag is er weer een nieuw liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor al het laatste nieuws.

22:07
Circus Renz staat vast

De familie van Cirus Renz staat vast bij het Fries congrescentrum in Drachten en kan geen kant op. Ze doen een noodkreet, want er is gevaar dat de dieren straks geen voer meer hebben.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
21:30
Visserijdagen in Harlingen gaan niet door

De organisatie van de Visserijdagen in Harlingen heeft bekendgemaakt dat het evenement dit jaar niet door kan gaan. De Visserijdagen zijn normaal altijd eind augustus, maar doordat de voorbereiding nu midden in de coronacrisis valt is het niet mogelijk om dit goed te doen.

20:46
Noodwet voor gemeenteraden en Staten

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten de mogelijkheid te geven om bijeen te komen. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen. Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden.

"Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren", vindt Knops. Hij komt "zo spoedig mogelijk" met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn.

Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.

20:09
Volledig gezin thuis bij verkoudheid, koorts of benauwdheid

De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde..

19:52
Alleen Samen
19:39
Lintjesregen gaat door

De jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat wel door, maar in aangepaste vorm. Dat meldt de verantwoordelijke Kanselarij der Nederlandse Orden.

De burgemeesters zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met de ongeveer 3000 mensen die worden gedecoreerd. In het Caribisch deel van het Koninkrijk zullen de gouverneurs en gezaghebbers het nieuws brengen. Later op de dag verschijnen de namen van de gelukkigen zoals gebruikelijk in een speciale editie van de Staatscourant.

Omdat de lintjes door de coronamaatregelen van het kabinet niet kunnen worden opgespeld, zal volgens de Kanselarij worden gezocht naar een later moment. Dat zal een landelijk moment worden, waar ook vrienden en familie bij kunnen zijn.

19:30
Gerechtsgebouwen blijven gesloten

In verband met de coronacrisis blijven gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Sinds 17 maart worden alleen urgente zaken behandeld, zonder publiek.

Wel zal het aantal zaken dat inhoudelijk behandeld worden uitgebreid worden schrijft de NOS.

19:13
Meer patiënten op één apparaat

Omdat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen blijft toenemen, bereiden artsen zich voor op noodoplossingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft een handleiding gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe in het uiterste geval twee of zelfs nog meer patiënten aan één beademingsmachine kunnen worden gelegd.

"Wij hopen dat het niet zover komt, maar we vragen jullie het document en de mogelijkheden bij jullie te bekijken, voor het geval de leveringen te laat zijn en de noodzaak er wel is", schrijft de NVIC aan de achterban.

19:02
Volgende week meer duidelijkheid

Het kabinet wil komende week dinsdag, 31 maart, meer duidelijkheid geven over hoe het verder moet na 6 april. Veel maatregelen zo als die nu gelden, zijn tot 6 april van kracht.

19:00
Hoe gaat De Friesland om met de crisis?

Ook bij zorgverzekeraar De Friesland is het alle hens aan dek wat de coronacrisis betreft, zegt bestuurder Steven Hofenk. "Je staat natuurlijk altijd stil bij iedereen die geraakt wordt", vertelt hij. "Wij zijn aan het kijken om alles zo goed mogelijk te regelen."

18:10
"Situatie in Fryslân stabiel"

De situatie rond het coronavirus in Fryslân lijkt stabiel te zijn, dat zegt Margreet de Graaf van de GGD Fryslân. Het aantal positieve testen loopt langzaamaan op. Dat ligt in lijn met geluiden uit het RIVM, dat de stijging minder snel lijkt te gaan. "Dat betekent dat je nog wel een groei ziet, maar niet meer zo ontzettend hard als dat het ging."

Luister naar Margreet de Graaf van de GGD

18:02
Friese topsporters over het uitstellen van de Spelen
18:00
Oud-Leeuwarder in landelijk team

Om de coronacrisis zo goed mogelijk onder controle te houden, is er een nieuw crisisteam opgezet dat vanuit een brandweerkazerne in Zeist werkt. Het team staat onder leiding van 'Fries om utens' IJle Stelstra. Hij komt oorspronkelijk uit Leeuwarden.

Het team heet het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C). In dit team werken politie, brandweer, geneeskundige dienst, defensie en veiligheidsregio's samen.

17:23
Hoe gaat het nu in huishoudingen?

Het duurt nog even voordat de scholen weer opengaan. Hoe ga je daar als huishouding mee om? Wij zochten de familie Pasveer uit Joure op.

17:11
Friezen in het buitenland in crisistijd

Een gesprek met drie Friezen in het buitenland

Het coronavirus zorgt overal op de wereld voor problemen, en strenge maatregelen. In het radioprogramma Weistra op Wei praten wij met Jan Ketelaar vanuit Italië, Douwe Gerlof Heeringa vanuit België en Sierd van der Bij vanuit Zuid-Afrika. Zij vertellen hoe de situatie nu bij hen is.

17:05
Tips voor mensen met paarden

Mensen met een paard of een paardenhouderij krijgen extra informatie van de KNHS. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) komt namelijk met een digitaal programma voor hun leden. Dat heeft algemeen directeur Theo Fledderus bekend gemaakt. Meerdere bonden hebben plannen die hierop lijken.

"We zijn volop bezig om te kijken of we op een digitale manier toch iets voor onze leden en startpashouders kunnen doen", schrijft Fledderus in een verklaring. "We maken filmpjes waarin we tips geven over paardrijden en paardenverzorging. We maken hoogwaardige instructiefilms waarin de beste trainers die we hebben je leren hoe je beter wordt. We gaan het op korte termijn mogelijk maken dat je de video van je eigen proef kunt laten beoordelen door deskundige juryleden."

In de Nederlandse paardensport worden al jaren miljarden omgezet. Naast de topsport is er ook breedtesport, handel en fokkerij.

16:28
Speciale coronaroutes

Thuiszorgorganisatie KwadrantGroep in Drachten heeft alvast zes routes bedacht, die de medewerkers moeten volgen, als zij mensen met het coronavirus moeten helpen. Op elke route worden vier tot zes zorgmedewerkers ingezet die dan alleen die route doen.

Lees er meer over in ons artikel hierover.

16:20
Coronamaatregelen in Roemenië
Foto: Marten Engbrenghof

In Nederland gelden op dit moment strenge regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar nog niet zo streng als in Roemenië. Daar woont de 69-jarige Fries Marten Engbrenghof (eerder van Sneek).

"Ik mag als 65-jarige de straat niet meer op", zo vertelt Engbrenghof vanuit zijn huis in Richis (Reichesdorf) in het gebied Transsylvanië in Roemenië. Alleen als hij een speciaal formulier van de Roemeense regering ingevuld heeft, kan hij zijn hond nog uitlaten.

Luister naar een gesprek met Marten Engbrenghof

16:14
Activiteiten 75 jaar vrijheid versobert en verzet

De activiteiten bij 75 jaar bevrijding worden dit jaar erg veranderd. Dat betekent dat de evenementen in een andere vorm door zullen gaan, of helemaal komen te vervallen. Dat heeft de provincie bekend gemaakt.

De Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zullen op een later moment bekijken of een aantal activiteiten doorgeschoven kunnen worden naar 2021.

Evenementen die niet door kunnen gaan, zijn onder andere het bevrijdingsfestival, de Terugkeer van de Joodse Kinderen, de toneelvoorstelling Skaad, en het theaterstuk De Joodse Bruiloft.

15:55
Maximaal vijf in de milieustraat

In de milieustraat van de gemeente Súdwest-Fryslân worden voortaan maximaal vijf auto's of busjes toegelaten. Dit is volgens de gemeente nodig om de afstand van anderhalve meter tussen bezoekers te kunnen garanderen. De nieuwe maatregel zal mogelijk zorgen voor langere wachttijden bij de milieustraten.

De gemeente vraagt mensen om eventuele visites aan de milieustraat waar het kan, uit te stellen. "We begrijpen dat mensen juist in deze tijd gaan opruimen. Heb je thuis mogelijkheden om je afval tijdelijk om te slaan? Dan willen we je vragen om op een ander moment te komen."

15:35
Chloroquine

Het RIVM heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden. Chloroquine is een medicijn tegen malaria. Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

15:27
Winkelprotocol

Winkeliers krijgen vanaf vandaag een speciaal protocol om ervoor te zorgen dat klanten genoeg afstand van elkaar houden. De richtlijnen moeten op de winkelruiten of in de etalage worden opgehangen, en binnen weer herhaald worden.

Winkeliers moeten ervoor zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten 1,5 meter afstand houden, luisteren naar het winkelpersoneel en zoveel mogelijk met de pin betalen. Het protocol moet winkelpersoneel helpen 'om klanten eenvoudig aan te kunnen spreken als zij de regels niet goed naleven'.

15:06
"Competites minstens maand uitgesteld"

Volgens de directeur van de spelersbond VVCS worden de voetbalcompetities in heel West-Europa verschoven. "Het kan niet anders dan dat alle voetbalcompetities in het westen van Europa met minimaal een maand worden opgeschoven." Volgens hem is FIFA nu druk bezig om dit te faciliteren.

De financiële ramp is bijna niet te overzien als de competities voor 30 juni afgewerkt moeten worden, zoals de UEFA dat nu nog wel wil. Volgens de accountants van KPMG lopen dan alleen de grote competities van Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk al vier miljard euro mis. "Dan zijn de gevolgen zo groot", zegt Everard. "Dat kan gewoon niet. Dan vallen er veel clubs om."

14:58
Actuele situatie coronapatiënten in Fryslân (bron: RIVM)
14:49
Landelijk 80 nieuwe doden

In heel Nederland zijn de afgelopen 24 uur 80 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale aantal doden ligt nu op 356.

Het RIVM meldt ook dat er in totaal 1836 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen, of zijn geweest. Dat zijn er 341 meer dan gister, toen het om 1495 mensen ging. Gister was het getal met 265 omhoog gegaan.

14:38
NHL Stenden tot 1 juni dicht

Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden sluit tot 1 juni de deuren voor studenten en medewerkers. Tot die tijd gaat de school door met het geven van online onderwijs. Mochten de coronamaatregelen van de overheid in de tussentijd verruimd worden, dan zal de situatie opnieuw worden bekeken.

14:31
Zwemelfstedentocht Stefan van der Pal geschrapt

De Zwemelfstedentocht van atleet Stefan van der Pal uit Leeuwarden wordt geschrapt door de coronacrisis. Dat heeft hij zelf zonet bekend gemaakt. Het doel was dat hij donderdag 2 juli zou beginnen. Hij zou bij De Harmonie in Leeuwarden in het water gaan, tegelijk met 111 zwemmers. De finish zou op zondag 5 juli zijn.

14:13
Twaalf nieuwe positieve tests yn Fryslân

In Fryslân zijn er twaalf nieuwe gevallen van coronabesmetting vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Het totaal geregistreerde coronapatiënten komt daarmee op 54. Het gaat om mensen uit verschillende Friese gemeenten. GGD Fryslân voert, in sommige gevallen met betrokken ziekenhuizen, contactonderzoek uit.

Een van de nieuwe gevallen is een medewerker van het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

13:41
Openluchtspel Vinea Domini verschoven

Het openluchtspel Vinea Domini van de Stichting Lokaasje Teäter Blauhûs is verplaatst naar komend jaar. De voorstellingen zouden in de zomer van dit jaar, maar door de verschillende coronamaatregelen liggen de repetities al een tijdje stil.

Zoals het nu staat, wordt het openluchtspel in 2021 opgevoerd op 25 juni, 1 juli, 2 juli en 3 juli. De 600 verkochte kaarten blijven geldig.

12:47
Raadsvergaderingen mogen doorgaan

Gemeenten hoeven de raadsvergaderingen niet langer allemaal te schrappen. Dat blijkt uit de aanvullende coronamaatregelen die deze woensdag bekend gemaakt zijn. Voorwaarde is wel dat de raadsleden meer dan anderhalve meter uit elkaar zitten. Deze uitzondering is gedaan om het besturen van gemeenten en het nemen van besluiten wel door te gaan laten. Volgens Rieks Osinga, bestuurskundige van de Thorbecke Academie, is dat een goede zaak. "We weten niet hoelang de crisis gaat duren en de democratie moet wel kunnen functioneren. Dus het is goed dat het kabinet deze uitzondering maakt."

Rieks Osinga, bestuurskundige van de Thorbecke Academie

12:37
Meer coronadoden in Spanje dan in China

In Spanje zijn nu meer coronadoden geteld dan in China. In het Zuid-Europese land zijn intussen 3434 mensen aan het virus overleden, tegen 3285 in China. Er zijn in Spanje 47.610 besmettingen vastgesteld en meer dan 5300 mensen zijn weer beter geworden. In Italië zijn tot nu toe de meeste coronadoden geteld: 6820.

12:23
maatregelen in treinen

Vervoerder Arriva sluit een deel van de coupés in de treinen om de machinisten beter te kunnen beschermen tegen het coronavirus. daardoor kunnen de reizigers niet in de stiltecoupés en de eerste klas zitten. Dat meldt RTV Noord.

12:05
Genoeg bedden op IC yn Fryslân

Er zijn op dit moment genoeg bedden voor coronapatiënten op de intensive care in Fryslân. Dat zegt Margreet de Graaf van de GGD. De verspreiding van het virus gaat in onze provincie heel langzaam en lang niet zo explosief als in Brabant. Volgens De Graaf heeft dat onder andere te maken met het feit dat er in Fryslân amper carnaval gevierd is.

Margreet de Graaf van de GGD

11:53
Komende week mogelijk tekort aan IC-bedden

"Het is op het moment echt spannend", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij verwacht dat er in april te weinig intensive care-bedden zijn.

"Als we kijken naar de voorspelling van het RIVM dan kunnen we uitgaan van 1600 patiënten op de intensive care op 1 april. Die bedden hebben we niet", zegt Gommer. "Niet iedereen is even ver. We zien dat Brabant verder is omdat daar de druk hoger is."

11:36
Thuiswerkers krijgen lichamelijke klachten

Nu veel mensen thuis moeten werken vanwege de coronacrisis, neemt het aantal lichamelijke klachten toe bij hen. Bij de Arbo Unie, de landelijke dienstverlener in de bedrijfsgezondheid, krijgt steeds meer signalen over werknemers die het moeilijk hebben als ze aan de keukentafel of op de bank achter hun beeldscherm zitten. Er zijn vooral klachten aan de nek, armen, schouders en rug. Ook hebben de thuiswerkers meer te maken met stress door bijvoorbeeld hun kinderen of de wifi die het niet goed doet bij het online overleggen.

De Arbo Unie geeft een aantal tips om klachten te voorkomen. "Zet je scherm op ongeveer een armlengte afstand en zorg ervoor dat je recht op je scherm kijkt door bijvoorbeeld je laptop op een verhoging te zetten. Voorkom typen met gestrekte armen. Zorg voor variatie in je werkhouding. Na elk half uur is het bijvoorbeeld goed om even te bewegen of te staan", adviseert ergonoom Erwin Speklé van de Arbo Unie.

11:35
RIVM: "U ziet een duidelijke piek, met daarna een afvlakking"
11:29
WK frisbee in Leeuwarden gaat niet door

Het wereldkampioenschap frisbee, dat in juli gehouden zou worden in Leeuwarden, gaat niet door. Dat komt door het coronavirus. De verwachting was dat er tussen de 2.500 en 3.500 mensen uit het buitenland naar Leeuwarden zouden komen voor het WK. Of het WK op een later moment toch in Leeuwarden wordt gehouden, is nog niet bekend.

11:26
Tulpen voor Sint-Jabik

Alle inwoners van Sint/Jabik werden woensdagochtend verrast door vrijwilligers van de activiteitencommissie van multifunctioneel centrum ´t Beerdhuus in het dorp. De vrijwilligers brengen woensdag bij de deuren een gratis bosje bloemen langs, om de inwoners een hart onder de riem te steken onder de coronacrisis.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
11:18
Gaat Roze Zaterdag door?

Of de landelijke Roze Zaterdag in Leeuwarden op 20 juni door kan gaan, is nog niet duidelijk. Organisator Margot Hoiting zegt dat er nog geen besluit over is genomen. Bij dit evenement worden 20.000 mensen verwacht.

11:14
Geen visite in woonzorgcentra

De coronamaatregelen van het kabinet vallen zwaar bij sommige mensen die in woonzorgcentra wonen. Hun familie mag al even niet meer op visite komen, en dat is moeilijk voor de bewoners die daarop rekenen. Ook in de Herbergier Bartlehiem in de oude zuivelfabriek van Wyns is familie niet meer welkom, net zoals de vrijwilligers. "Dat is een grote verandering voor onze bewoners", zegt Oeds Visser, eigenaar van Herbergier Bartlehiem.

11:10
"Kaatswereld in spagaat"

De voorbereidingen voor het kaatsseizoen liggen stil, nu het kabinet coronamaatregelen heeft opgelegd tot 1 juni. Er wordt tot die tijd niet gekaatst en daarmee gaan de eerste zes partijen die vast stonden, niet door. Het kaatsseizoen zou op 3 mei in Weidum beginnen. Op 1 juni stond de Bûnspartij op het programma, maar het is nog onzeker of die wel of niet doorgaat, zegt kaatsverslaggever Geert van Tuinen. Hij heeft bij de kaatsclubs geïnformeerd. "De kaatswereld zit in een spagaat", zegt Van Tuinen. Volgens hem maakt de organisatie van de PC in Franeker zich echter nog niet druk. Die belangrijke kaatspartij staat gepland op 29 juli.

Geert van Tuinen

10:52
'Verspreiding lijkt af te remmen'

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. "De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend."

10:43
Nog geen boetes

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan mensen die te dicht op elkaar staan of zitten. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie zijn de burgemeesters nog bezig met het opstellen van de noodverordeningen die als juridische basis dienen voor de 'afstandsboetes'. Hij vermoedt dat de meeste verordeningen voor het eind van de week van kracht zullen worden.

Het kabinet besloot maandag dat mensen die in groepjes buiten lopen en daarbij niet anderhalve meter afstand houden van elkaar, daarvoor een boete tot 400 euro kunnen krijgen.

10:16
37.444 tests

Landelijk zijn er tot en met dinsdag 37.444 coronatests afgenomen. Daarvan waren er 5.150 positief, wat neerkomt op 13,8%.

Dat vertelt Jaap van Dissel van het RIVM aan de Tweede Kamer. Van Dissel presenteert momenteel cijfers en modellen over het coronavirus. Die zijn ook hier terug te vinden.

9:33
Uitstel belastingaangifte

Mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van hun belastingaangifte, krijgen uitstel. Ze kunnen de informatie uiterlijk op 1 september aanleveren, in plaats van uiterlijk 1 mei. Uitstel van de aangifte moet wel aangevraagd worden.

9:23
Uitzonderingen

Sinds de nieuwe maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus zijn alle samenkomsten tot 1 juni verboden. Er zijn wel een paar uitzonderingen, die het kabinet nu op een rijtje heeft gezet:

 • Wettelijk verplichte samenkomsten (maximaal 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad en de Eerste en Tweede Kamer;
 • Samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (maximaal 100 personen);
 • Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (maximaal 30 personen);
 • En samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (maximaal 30 personen).
9:01
Deel patiënten behoudt longschade

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. De piek van het aantal besmettingen moet nog komen, maar nu al is duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt. Vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen.

De nieuwe longziekte krijgt eerst de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD). Het fonds roept mensen op die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van het coronavirus om contact op te nemen.

8:46
Venten door De Lege Geaën

De sociale contacten worden steeds minder voor twee Friese venters. En eigenlijk vinden ze dat, met het oog op de coronacrisis, ook wel goed. Met eten of andere producten langs de deuren venten, heeft lang niet meer de omvang die het vroeger had. Maar in De Lege Geaën, op het platteland tussen Sneek en Reduzum, zijn er nog twee venters actief: Bernard Abma en Jaring Ypma. Zij vertellen over hun ervaringen met het venten in coronatijd.

Verslaggever Remco de Vries in gesprek met Bernard Abma en Jaring Ypma

7:20
Testcentrum voor zorgpersoneel

Er is een nieuw testcentrum in Leeuwarden speciaal voor mensen die in de zorg werken. Ze kunnen daar getest worden, als zij denken dat zij besmet zijn met het coronavirus.

Met het nieuwe centrum kan de GGD efficiënter werken. "Een huisarts of een andere zorgverlener neemt contact met ons op en als er een noodzaak is om te testen, nodigen wij die persoon uit", zegt Everhard Hofstra, arts infectiebestrijding bij GGD Fryslân. Eerder gingen ze naar de mensen toe, maar dat kostte veel tijd en middelen.

Everhard Hofstra, arts infectiebestrijding bij de GGD

6:30
Kampeerterrein Stortemelk open later

Camping Stortmelk op Vlieland gaat dit jaar later open in verband met het coronavirus. Het grootste kampeerterrein van de Waddeneilanden opent maandag 1 juni in plaats van woensdag 1 april.

6:21
Epke geeft Spelen 2021 nog een kans

Turner Epke Zonderland heeft de Olympische Spelen nog lang niet uit zijn hoofd gezet. Ook niet nu het evenement naar 2021 is verplaatst. Eerder liet de turner nog weten dat hij over zijn sporttoekomst ging nadenken. "Ik heb wel de intentie om door te gaan", zei Zonderland tegen de NOS.

Op Instagram schrijft hij het jammer te vinden dat de Spelen niet doorgaan, maar dat er momenteel grotere problemen in de wereld zijn. Hij wenst iedereen sterkte in de strijd tegen het coronavirus.

6:00
Wolkom

Goedemorgen en welkom in dit liveblog van woensdag 25 maart over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Er zijn dinsdag door de GGD weer twee mensen in Fryslân geregistreerd met het coronavirus;
 • In de Friese ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur in totaal 22 mensen met het coronavirus opgenomen;
 • De centrale eindexamens voor middelbare schoolkinderen gaan niet door;
 • Supermarkten begonnen met een speciaal deurbeleid. Slechts een beperkt aantal klanten mocht naar binnen;
 • MCL is in overleg met hotelketens Van der Valk en Fletcher over het opvangen van patiënten uit andere provincies;
 • De gemeente Leeuwarden komt met steun in de vorm van extra maatregelen voor plaatselijke ondernemers en zzp'ers;
 • Grote evenementen zoals de Fietselfstedentocht, de Slachtemarathon en Oerrock gaan dit jaar niet door.
Foto: Omrop Fryslân
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)