Coronanieuws woensdag 25 maart: "Situatie Fryslân lijkt stabiel", ook Visserijdagen afgezegd

25 mrt 2020 - 21:40

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

  • In Fryslân zijn momenteel 54 mensen positief getest op het virus;
  • Het kabinet heeft maandag extra maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding;
  • De centrale eindexamens in het middelbaar onderwijs gaan niet door.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:45
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 25 maart over de coronacrisis. We zetten nog één keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rij:

  • Er zijn woensdag door de GGD twaalf mensen in Fryslân geregistreerd met het coronavirus;
  • Coronavirus is ook aangetroffen in rioolwater;
  • De grote evenementen rond 75 jaar vrijheid zijn verplaatst naar volgend jaar;
  • De zwemelfstedentocht van Stefan van der Pal gaat niet door;
  • De Visserijdagen in Harlingen van augustus zijn afgezegd;
  • Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden sluit tot 1 juni de deuren van alle locaties.

Donderdag is er weer een nieuw liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor al het laatste nieuws.

22:07
Circus Renz staat vast

De familie van Cirus Renz staat vast bij het Fries congrescentrum in Drachten en kan geen kant op. Ze doen een noodkreet, want er is gevaar dat de dieren straks geen voer meer hebben.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
21:30
Visserijdagen in Harlingen gaan niet door

De organisatie van de Visserijdagen in Harlingen heeft bekendgemaakt dat het evenement dit jaar niet door kan gaan. De Visserijdagen zijn normaal altijd eind augustus, maar doordat de voorbereiding nu midden in de coronacrisis valt is het niet mogelijk om dit goed te doen.

20:46
Noodwet voor gemeenteraden en Staten

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten de mogelijkheid te geven om bijeen te komen. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen. Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden.

"Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren", vindt Knops. Hij komt "zo spoedig mogelijk" met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn.

Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.

20:09
Volledig gezin thuis bij verkoudheid, koorts of benauwdheid

De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde..

19:52
Alleen Samen
19:39
Lintjesregen gaat door

De jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat wel door, maar in aangepaste vorm. Dat meldt de verantwoordelijke Kanselarij der Nederlandse Orden.

De burgemeesters zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met de ongeveer 3000 mensen die worden gedecoreerd. In het Caribisch deel van het Koninkrijk zullen de gouverneurs en gezaghebbers het nieuws brengen. Later op de dag verschijnen de namen van de gelukkigen zoals gebruikelijk in een speciale editie van de Staatscourant.

Omdat de lintjes door de coronamaatregelen van het kabinet niet kunnen worden opgespeld, zal volgens de Kanselarij worden gezocht naar een later moment. Dat zal een landelijk moment worden, waar ook vrienden en familie bij kunnen zijn.

19:30
Gerechtsgebouwen blijven gesloten

In verband met de coronacrisis blijven gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Sinds 17 maart worden alleen urgente zaken behandeld, zonder publiek.

Wel zal het aantal zaken dat inhoudelijk behandeld worden uitgebreid worden schrijft de NOS.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)