Creatief collectief wil overheid steunen: "Liever factuur dan bijstandsverzoek"

24 mrt 2020 - 22:28

Het creatieve collectief Mooiedingenmakers doet in een open brief een oproep aan de overheid: geef ons opdrachten in plaats van een uitkering. Veel zelfstandigen uit de noordelijke provincies hebben het zeer moeilijk door de coronacrisis. Het zou bet beter zijn om de overheid te helpen in de problematiek. Koen Haringa van het collectief zegt het kort maar krachtig: "We sturen veel liever een factuur dan dat we een bijstandsverzoek invullen."

Koen Haringa van Mooiedingenmakers - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Iedereen zit thuis, vrij letterlijk. Alle afspraken zijn afgezegd. Ik word gek van een lege agenda, ik wil van betekenis zijn. En ik denk dat toch een kwart van mijn jaaromzet inmiddels is verdampt, terwijl we toch nog maar twee weken in deze crisis zitten," zegt Haringa over zijn eigen situatie.

Van betekenis zijn

Hij is niet de enige, veel zelfstandige creatieve mensen zijn nu werkloos."Al die creatieve communicatie-experts, campaigners, vormgevers en kunstenaars die in de openbare ruimte interventies kunnen vormgeven, zitten thuis. Zij gaan allemaal bijstand aanvragen." Omgekeerd zit de overheid met veel werk opgescheept. "De overheid doet ontzettend goed werk. Toch zie je dat sommige dingen toch niet zo goed landen, zoals communicatie over de maatregelen. Op straat zie je dat het druk is, dat mensen geen afstand houden en in discussie gaan over wat wel of niet mag."

Draai het om

Zo kwam Haringa op het idee om er wat aan te doen. "Wat nou als we dat omdraaien en zeggen: huur een deel van deze mensen in en laat ze je campagne ondersteunen, waardoor de maatregelen beter worden gecommuniceerd. Ook bijvoorbeeld richting jongeren en moeilijkere doelgroepen. En laat ze sociale dingen doen zoals projecten tegen eenzaamheid. Daar heb je veel meer aan dan dat je ze nu allemaal voor drie maanden wat geld geeft en ze over drie maanden weer op de deur bonken," legt hij uit.

'Daad bij woord'

Zo is het idee voor de open brief ontstaan. "Gisteren heb ik het in de chatgroepen van Fryslân en Groningen aangedragen als een idee, daar kwamen meteen reacties op. Het werd een veel groter ding en het wordt als een gek opgepakt. Dat is fantastisch. Aan het einde van de middag hebben we het gepubliceerd. Een wethouder in Fryslân heeft gereageerd, in Leeuwarden en Groningen is het veel gedeeld." Haringa: "Nu hoop ik ook dat er daad bij woord wordt gevoegd."

Koen Haringa van Mooiedingenmakers

(advertinsje)
(advertinsje)