Henk de Jong: "Cambuur moet gewoon promoveren!"

24 mrt 2020 - 20:45

Henk de Jong is er heel duidelijk over: "Cambuur moet gewoon promoveren. Dat hebben we verdiend." De trainer van SC Cambuur zegt dat in afwachting van het besluit van voetbalbond KNVB. Tot nu toe is het nog onduidelijk wat er met de competitie gaat gebeuren. Mogelijk blijft het dat ook tot 6 april. Maar als het aan De Jong ligt komt er snel duidelijkheid: "Ik heb vannacht slecht geslapen. Ik hoop dat we snel weten waar we aan toe zijn."

Het was vannacht laat. De Jong kon zijn slaap niet vatten. Hij klom op de bank in zijn nieuwbouwwoning in Drachten en keek uit over het water. "Ik zal je heel eerlijk zeggen: ik zat hier vannacht om vier uur nog wat voor me uit te staren." Begint de Jong. "Ik kon niet slapen. Je bent toch druk aan het nadenken over wat er nu in de wereld gaande is en je maakt je zorgen. Over je baan, je club."

Volgens voetbalbond KNVB zijn er op dit moment drie mogelijke scenario's:

  1. De competitie wordt voor 30 juni uitgespeeld (tot juni zonder publiek);
  2. De competitie wordt na 30 juni uitgespeeld (afhankelijk van de UEFA-kalenderwerkgroep);
  3. De competitie wordt niet uitgespeeld.

"Cambuur moet promoveren"

De Jong heeft een duidelijke mening over wat er met zijn club moet gebeuren. De KNVB houdt rekening met bovenstaande drie scenario's, maar als de competitie niet wordt uitgespeeld, dan weet De Jong het wel. "Ik ben gewoon heel reëel. Je moet de ploegen bekendmaken die Europa in gaan en die promoveren. Wie er dan moet degraderen, dat bepaal ik niet. Maar wie er moeten promoveren? Cambuur en mijn oude clubje, De Graafschap. Dat zijn de regels die zijn opgesteld, en daar moet je je ook aan houden. Het zou niet terecht zijn als we niet promoveren."

Het belangrijkste is echter dat er snel een beslissing wordt genomen. Al verwacht De Jong dat voorlopig niet. "Er moet duidelijkheid komen. Er is veel onzekerheid. Voetbal is dan de belangrijkste bijzaak. Dat snap ik wel. Gezondheid staat voorop. Maar voetbal is voor on wel ons werk. Nu ligt alles stil, terecht, maar het moet straks wel weer verdergaan."

"De competitie is al ver gevorderd"

Cambuur staat nu eerste in het klassement, met nog negen wedstrijden te gaan. De Leeuwarders hebben elf punten voorsprong op de nummer drie: FC Volendam. De eerste twee ploegen gaan naar de eredivisie. "Ik ben best zenuwachtig over die promotie." Maar de Jong hamert met name op het feit dat de competitie al ver gevorderd is en er een groot gat is met de andere ploegen qua puntenaantal.

"Wij verdienen de promotie als club. We zijn al volop bezig met komend seizoen. Dat merk je aan iedereen. Mannen als Ard (De Graaf, algemeen directeur, red.) zijn er al tien jaar mee bezig om deze mooie club omhoog te brengen. Het leef enorm. Als ik door de stad loop ook; iedereen spreekt me aan. Nou ja, nu even niet natuurlijk, maar..."

Dan krijgt Diana een hele dikke kus en misschien nog wel meer ook.

Een lachende Henk de Jong over de mogelijke promotie

Het is niet ondenkbaar dat Cambuur binnenkort bericht krijgt dat de club zonder nog te voetballen promoveert. Dat betekent ook geen Oldehoofsterkerkhof vol mensen of een vol Cambuurplein. "Je kunt het dan niet met de club vieren, die laatste seconden in de wedstrijd beleven. Als het nieuws komt dat we promoveren, dan vieren we dat hier thuis. Dan krijgt Diana een hele dikke kus, en misschien nog wel meer ook", lacht de trainer.

"Houd onze supporters dan maar eens in bedwang."

Kees Elzinga is voorzitter van de supportersvereniging Kern van Cambuur. Ook Elzinga wil niet denken aan het scenario dat Cambuur níet promoveert. "Ik denk dat de supporters dan diep teleurgesteld zouden zijn. Een drama. Dan druk ik me nog zacht uit. Triestig alom dan. Vreselijk. Ik moet er niet aan denken."

Maar voor nu gaat Elzinga daar dan ook niet voor uit. Ook hij denkt dat Cambuur en De Graafschap promoveren. "Voor ons is er maar één ding dat telt en dat is dat wij promoveren. We verdienen dat! We hadden echt zoveel zin in de einde van de competitie. Dat wordt je nu afgenomen en dat is natuurlijk niet leuk. De spelers en iedereen bij de club heeft er zo hard aangetrokken. Zij verdienen het ook."

Als Cambuur nu promoveert zonder nog te voetballen, en er dus in principe voorlopig ook geen feest komt op het Oldehoofsterkerkhof, denkt Elzinga dat de fans niet te bedwingen zijn. "Het zal heel moeilijk worden. Houd onze supporters dan maar eens in bedwang. Het enthousiasme, de drive. Een herhaling van het feest van een paar jaar geleden, dat zou geweldig zijn. Maar we moeten natuurlijk wel die 1,5 meter in acht nemen. We kunnen misschien wel bij elkaar komen. Of nou ja, nee, dat kan niet. Dan moeten we maar wat anders bedenken. Via internet. Met smileys en weet ik veel wat."

(advertinsje)
(advertinsje)