Beveiligers zitten thuis, maar bij zorgcentra wordt het drukker voor ze

Beveiligingsbedrijven lopen inkomsten mis, nu evenementen vanwege het coronavirus geschrapt worden. Maar de laatste weken komen er ook nieuwe opdrachten bij. Zo wordt het Leeuwarder beveiligingsbedrijf Miedema Security vaker ingehuurd door bejaardentehuizen, zorgcentra en grote winkelconcerns.
© Miedema Security
"We waren al op diverse zorglocaties aan het werk. Ook wel dag en nacht in sommige gevallen, bijvoorbeeld de brand-sluitrondes en controle op gevaarlijke situaties bij een zorgcentrum. In die gevallen hebben we wel meegemaakt dat de beveiliging is opgeschaald naar twee mensen. Maar we hebben er ook nieuwe locaties bijgekregen. Allemaal om het nieuwe beleid van het RIVM uit te voeren," zegt directeur Hans de Vries van Miedema Security.

"Niet een leuke boodschap"

Beveiligers zijn nodig vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet en het RIVM. Dan gaat het met name om de zorgcentra voor ouderen. "Bezoek mag helemaal niet meer. Dat is niet altijd een even leuke boodschap voor iemand die zijn vrouw of kind op wil zoeken. Maar je moet zo'n persoon uiteindelijk wel weigeren. In bepaalde gevallen kunnen hospices iets afwijken van de regels. Maar dat moet individueel worden bekeken, door de managers in de zorg. Zij hebben het laatste woord. Wij voeren het beleid uit wat ons wordt opgelegd."

Evenementen vallen weg

De grootste gevolgen voor het beveiligingsbedrijf zijn echter niet dat het drukker wordt in de zorg, maar dat het juist rustiger wordt door het wegvallen van evenementen. De Vries: "Het opschorten begon bij bijeenkomsten van 100 man en meer. Dat betekent ook dat ingeplande mensen voorlopig thuis zitten. De maatregelen zijn gisteren aangescherpt tot 1 juni. Denk aan grote evenementen als Koningsdag en Bevrijdingsdag. Dat betekent dat een hoop beveiligers thuis zitten die normaliter aan het werk zijn."
De Vries geeft wel aan dat het verschilt tussen beveiligingsmensen. "We hebben te maken met verschillende certificeringen in de beveiligingsbranche. Niet elke beveiliger mag dus overal werken. We hebben evenementenbeveiligers en allround-beveiligers, om het maar simpel te zeggen. Een allround-beveiliger mag in een gebouw, een object of een evenement werken, maar anderen weer niet."

Winkels

De Vries hoopt dat er ook meer beveiliging nodig is bij winkelketens. "Het is zeker mogelijk dat er ook winkels bij komen. Men is nu bezig met het kijken naar een richtlijn, dat er niet meer dan 100 man in een winkel komen. Het is een gekkenboel overal, dus dat kan maar zo zijn."
Directeur Hans de Vries van Miedema Security