Duidelijkheid voor examenleerlingen: "Raar idee"

24 mrt 2020 - 13:10

Het besluit dat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan is voor sommige leerlingen een vreemd idee. "Hier heb je de hele tijd naar toegewerkt," zegt zesdejaars vwo-leerlinge Gaiske Meinsma. De leerlingen krijgen een volwaardig diploma, dat net zoveel waard is als de diploma's in voorgaande jaren, zegt de christelijke schoolkoepel Fricolore.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Het besluit van onderwijsminister Arie Slob houdt in dat de vraag of leerlingen een diploma krijgen bekeken wordt op basis fan het schoolexamen. "De leerlingen krijgen ook recht op herkansingen en de scholen krijgen tot begin juni de tijd om de schoolexamens af te nemen", zegt Anne Leijenaar van schoolkoepel Fricolore.
"We moeten dan ook alle zorg besteden aan om er voor te zorgen dat je ook daadwerkelijk een volwaardig diploma krijgt", stelt de schoolbestuurder.

Anne Leijenaar van Fricolore

Volgens Leijenaar is het besluit om de eindexamens niet door te laten gaan het enige juiste. "Het is in deze omstandigheden gewoon niet verstandig."

"Onzekerheid en stress"

De afgelopen tijd hebben leerlingen in onzekerheid gezeten over de eindexamens. Dat levert stress op. Nu de situatie duidelijker is zal dat wel beter worden. We zullen als scholen ook ons uiterste best doen om er voor te zorgen dat alle informatie die we hebben ook bij de leerlingen en ouders terecht komt", zo zegt Leijenaar.

Foto: Omrop Fryslân

Voor eindexamenkandidaten ziet de wereld er ineens hiel anders uit. Sommige van die leerlingen hebben goede resultaten behaald op hun schoolexamens en zijn dus al bijna zeker van hun diploma, terwijl anderen slechte schoolexamens maakten en er daardoor slechter voorstaan.

"Ik sta er wel goed voor. In mijn geval is dit besluit dus wel fijn. Maar ik heb vriendinnen die er minder goed voor staan en daarvoor is het minder," zegt Gaiske Meinsma. Zij is zesdejaars vwo-leerling op CSG Comenius in Leeuwarden.

Gaiske Meinsma - Foto: Eigen foto

Eindexamenkandidaat Gaiske Meinsma

Voor Gaiske en haar klasgenoten is het een gek idee dat ze geen eindexamen doen. "Aan de ene kant is dat wel fijn, maar je leeft er wel heel erg naar toe. Het voelt heel dubbel, ik weet niet wat ik ervan moet denken."

Het besluit kwam echter net helemaal als donderslag bij heldere hemel voor Gaiske: "Ik had al wel een beetje het gevoel dat het niet zou doorgaan. De toetsweek was al verplaatst en dan denk je wel, wat zal er nu gaan gebeuren.."

(Advertentie)
(Advertentie)