Sybrand Buma: "Geen extra politie in Fryslân om maatregelen te handhaven."

24 mrt 2020 - 11:16

Er zal de komende tijd geen extra politie of handhaving de straat op gaan om de nieuwe coronamaatregelen te handhaven. Dat zegt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. Volgens hem zijn er niet meteen meer politie of handhavers beschikbaar. Hij doet dan ook een oproep aan de Friezen om zich te houden aan de nieuwe maatregelen die zijn afgekondigd door het kabinet. Buma is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

Volgens Sybrand Buma hebben de inwoners van Fryslân zich de afgelopen tijd goed gehouden aan de maatregelen die zijn genomen om de gevolgen van het coronavirus te beperken. "Er zijn plekken waar dat niet zo is, maar als het de komende weken zo gaat als als de afgelopen week dan moet het te doen zijn." It doel fan de maatregels is om de fersprieding fan it coronafirus te beheinen. Dat moat derfoar soargje dat de soarchkapasiteit net oerbelêste wurdt en dat de meast kwetsbere minsken holpen wurde kinne.

Sybrand Buma over de maatregelen

De burgemeester zegt dat de maatregelen echter alleen werken als iedereen zich er ook aan houdt. "Er zijn niet ineens meer politiemensen of handhavers beschikbaar, dus de maatregelen werken alleen als mensen zich er ook aan houden en er alleen gehandhaafd hoeft te worden waar dat nodig is."

Meer bevoegdheden

Burgemeesters hebben van het kabinet meer bevoegdheden gekregen om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Een aantal burgemeesters heeft maandagavond ook overlegd over de nieuwe maatregelen, onder wie burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. "Dit was wat de burgemeesters ook hadden aangegeven bij de minister, namelijk de noodzaak om maatregelen preciezer te kunnen toepassen. In de meeste gevallen gaat het naleven van de coronamaatregelen goed. Maar daar waar het misgaat, moet je kunnen handhaven. En dat kan nu."

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De persconferentie van Premier Rutte en zijn ministers Grapperhaus en De Jonge hebben ook veel duidelijkheid gegeven voor de komende maanden, denkt Buma. "In principe gaan alle bijeenkomsten niet door en dat is heel spijtig. We zitten echt midden in een crisis en daarin is niets normaal. Alles is er op gericht om dit virus te verslaan en dus kun je er vanuit gaan dat in Friesland evenementen als de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet doorgaan."

(Advertentie)
(Advertentie)