Theater in Sneek in quarantaine: "Dit doet heel veel pijn"

Lege stoelen in het theater op maandagmiddag is natuurlijk niks bijzonders, maar zo leeg als het theater deze maandag is, is wel uniek. Alleen directeur Wiebren Buma van Theater Sneek is aanwezig. De rest van het personeel is thuis. Ook vrijwilligers komen er niet, laat staan artiesten.
Teaterdirekteur as ienige yn teater
"Dit doet natuurlijk heel veel pijn", zegt Buma, terwijl hij in een volledig lege theaterzaal staat. Alle 600 stoelen zijn al bijna twee weken leeg. "We hadden als laatste hier Pieter Derks met zijn cabaretshow. En de artiesten van de dag er op waren al onderweg toen alles op slot moest. Dus die zijn halverwege omgekeerd."

'Teken fan goede wil'

Het is een financiële strop voor het theater, maar hoe groot die strop is, hangt volledig af van hoelang de coronamaatregelen duren. En van de maatregelen die de overheden nemen om de culturele sector te steunen. Buma is dan ook blij met de brief die het provinciebestuur maandag verstuurde aan alle culturele instellingen. Daarin gaf gedeputeerde Poepjes aan hoe ze de instellingen tegemoet wil komen.
"Wij hebben zelf niet veel met de provincie te maken, maar meer met de gemeente Súdwest-Fryslân. Het geeft wel aan dat de overheden er mee bezig zijn. Het is voor ons allemaal nog erg onzeker, dus zo'n gebaar is in elk geval een teken van goede wil", zegt Buma. "Hoe we het gat moeten opvullen kunnen we pas echt met elkaar gaan bekijken aan het eind van de rit."
© Omrop Fryslan, Wytse Vellinga
Op dit moment is Buma met zijn personeel druk bezig met de voorbereidingen voor aankomend seizoen. Het programma moet nu alweer worden opgesteld, maar ook daarbij zorgt het virus voor onzekerheid. Want wat nu moet worden afgelast, moet eigenlijk volgend jaar een nieuw plekje krijgen.
"En hoe meer dingen we moeten uitstellen, hoe ingewikkelder dat wordt. En misschien dat we op een gegeven moment niet meer alles op een nieuwe plek kunnen neerzetten."
© Omrop Fryslan, Wytse Vellinga
Buma is de enige die nog in het theater aan het werk is. De rest zit thuis te werken. Op de digitale kanalen proberen ze zo goed mogelijk een programma voor volgend jaar neer te zetten. "Het is niet altijd even handig en het is wel erg stil in het theater. Maar het voordeel is wel dat ik af en toe even zelf op het podium me kan uitleven zonder dat ik anderen er mee lastig val", grapt Buma.