Ambulancepersoneel onder de indruk van Brabant: "Mensen stonden te applaudisseren"

23 mrt 2020 - 15:50

Ambulancemedewerkers en ander personeel van ambulancevervoerder Kijlstra zijn erg onder de indruk van wat ze in Brabant hebben gezien toen ze daar coronapatiënten ophaalden. Ze roepen Friezen op om zich goed aan de regels en voorschriften te houden tegen het virus. De indruk bestaat dat Friezen de ernst van de situatie nog enigszins onderschatten.

Ambulancepersoneel onder de indruk:

Kijlstra zette dit weekend zo'n veertig ambulances in om coronapatiënten uit Brabant naar het Noorden te brengen. Ze deden dat in samenwerking met ambulancebedriuven uit Groningen en Drenthe. Volgens directeur Sietze Kijlstra zijn zijn mensen ontzettend enthousiast om bij te springen wanneer dat nodig is. Op een oproep om te werken waren de positieve reacties massaal. "Zonder die extra mensen kunnen we het niet aan. Afgelopen weekend zijn er negentien teams ingezet om de patiënten hierheen te brengen."

Schoonmaken en desinfecteren tijdrovend

Het vervoer liep voorspoedig, zegt Anita Hendriksma, teamleider van de zorgambulance. Zij coördineert de ritten. "Alles is goed verlopen. Wel zijn de mensen extra tijd kwijt met hte schoonmaken en desinfecteren van de auto's. Maar ook dat gaat goed."

Het aantal mondkapjes was eerst nog wel een zorg, maar dat is voorlopig opgelost door giften van buiten.

Mensen zijn ontzettend ziek. Ik denk dat dat hier in Fryslân nog wel wat wordt onderschat.

Ambulancechauffeur Martijn de Roo

Ambulancechauffeur Martijn de Roo is zeer onder de indruk van wat hij in Brabant heeft gezien. "Mensen zijn ontzettend ziek. Ik denk dat dat hier in Fryslân nog wel wat wordt onderschat. Mensen moeten zich echt aan de regels en voorschriften houden", zegt hij. De Roo was onder de indruk van de ontvangst in Brabant. "Mensen staken hun duim op en stonden te applaudisseren, dat was indrukwekkend."

Maandag was weer een 'gewone' dag. Maar Kijlstra is klaar voor eventueel nieuwe drukke dagen. "Er zijn genoeg mensen en auto's. We hebben scenario's klaarliggen voor verschillende situaties. In principe kunnen we het aan."

(advertinsje)
(advertinsje)