Kleine ondernemingen hebben grote behoefte aan financiële steun van overheid

23 mrt 2020 - 14:05

Veel ondernemers zitten met smart te wachten op meer duidelijkheid over de toegezegde overheidssteun. Bij het Bureau Zelfstandigen Fryslân komen alle dagen honderden aanvragen voor informatie binnen. Waarschijnlijk wordt woensdag duidelijk hoe je gebruik kunt maken van de steun.

Sinds vorige week bekend werd dat scholen en horecazaken dicht gaan hebben ze het enorm druk bij het Bureau Zelfstandigen Fryslân. Normaal trekt de website honders bezoekers per week, vorige week waren dat er alleen al vijfduizend. De helft ervan heeft informatie opgevraagd over wanneer de regeling precies open gaat.

Zoals het nu lijkt, kunnen ondernemers afhankelijk van hun thuissituatie, aanspraak maken op een inkomensaanvulling tot 1500 euro per maand. Ook kunnen ze een lening krijgen van maximaal 10.000 euro voor urgente bedrijfskosten. Wijtze de Jong, van Bureau Zelfstandigen Fryslân: "Het gaat om een bijdragen voor drie maand. Je zit dan net wat boven bijstandsniveau."

Ondernemers in nood kunnen gelijk worden geholpen

Volgens De Jong wordt het tijd dat er een regeling open gaat: "We merken dat mensen acuut in financiële nood zitten, ze hebben geen inkomen meer." Al zo'n 100 kleine ondernemingen zijn al geholpen. Die krijgen dan een voorschot. Dat kan volgens de regels, zegt De Jong: "Mensen die in financiële nood zitten kunnen via internet bij ons aankloppen. Die kunnen wij dan gelijk helpen met een voorschot."

Komende woensdag wordt meer duidelijk over alle precieze invulling van de financiële vergoeding voor kleine ondernemingen. De Jong: "Wij verwachten dat de aanvragen dan binnenkomen. We kunnen dan los met het geven van voorschotten. Voordat alles goed staat en alle regels op papier staan zijn we al weken verder. Maar we kunnen deze week aan de slag."

Coronacrisis of niet, de jachten worden gewoon klaargemaakt voor het komende vaarseizoen - Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

"De eerste tienduizend is al verdampt"

Eén van de bedrijven die aanspraak wil maken op de regeling is Yachtcharter Grou van Wietse Houwink. Op dit moment is hij druk bezig zijn jachten klaar te maken voor het komende seizoen: "Dat werk moet gewoon doorgaan. Je wil het klaar hebben." Houwink kan de impact van de coronacrisis goed merken: "Veel klanten hebben al geannuleerd. De eerste tienduizend is al verdampt. Dat haal je dit seizoen niet meer in."

Ook de open dagen begin april gaan niet door. Houwink: "Die zouden op 4 en 5 april zijn. Dan lopen alle maatregelen nog. Die dagen zijn voor ons al heel belangrijk, één van de belangrijkste reclamepunten in het jaar."

Provincie hielp niet bij beurzen

De winterperiode is ook de tijd waarin de jachtverhuurders veel investeren moeten. Bovendien is de winterperiode voor ons een tijd dat we veel investeren. Aan onderhoud en ook aan promotie op de beurzen."

Zo stond Houwink op boot Düsseldorf. Normaal betaalde de provincie een deel van de kosten maar dit jaar voor het eerst niet: "Dan kun je zeggen, dat is ondernemersrisico. Ja, dat klopt natuurlijk. Maar dan krijg je deze tik er overheen en zie je je kapitaal wegsmelten. Het wordt dan lastig om het hoofd boven water te houden."

Toch is Houwink optimistisch: "Misschien biedt het ook kansen. Want op een boot zit je al geïsoleerd, bij mensen die je kent waarvan je weet dat ze niet besmet zijn. Dat is dan redelijk veilig. Ik heb goede hoop voor de toekomst."

Verslaggever Hayo Bootsma over ondernemerssteun

(advertinsje)
(advertinsje)