liveblog | 23 maart 2020

Coronanieuws maandag 23 maart: 'Dinsdag meer duidelijk over gevolgen voor de scholen en sport'

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 8 april 2020, 10:58 uur
23:02

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van maandag 23 maart over de coronacrisis. We zetten nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:
Dinsdag is er een nieuw liveblog. Dan wordt onder anderen bekend wat de uitwerking van de maatregelen is voor het onderwijs en de sport.
Op de radio begint om 6.00 uur de uitzending van Fryslân Fan 'e Moarn. Daarin reageren de organisaties van de Fietselfstedentocht en Slachtemarathon op het niet doorgaan van hun evenementen. Verder belt presentator Hans Koster met bouwbedrijf Friso in Sneek en organisatie LTO Noord over wat de gevolgen voor hun sectoren zijn. Carla Engelsma vertelt over thuisonderwijs in deze periode en burgemeesters Buma (Leeuwarden) en Kramer (Noardeast-Fryslân) vertellen hoe zij met de coronacrisis omgaan.
22:57

Klein Suikerfeest

De nieuwe maatregelen van het kabinet betekenen ook dat grote bijeenkomsten bij de ramadan en het Suikerfeest niet toegestaan zijn. De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april en duurt een maand. Daarna volgt traditioneel het Suikerfeest, dat vaak met familie en vrienden gevierd wordt. Dat kan nu alleen in kleinere groepen. "We zijn in overleg met de moskeeën om te kijken hoe we hier nu mee moeten omgaan", zegt Said Bouharrou, vicefoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. "We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of we de gebeden tijdens de ramadan kunnen livestreamen, zodat mensen vanuit huis mee kunnen doen."
22:32

Maatregelen Verenigd Koninkrijk

Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft vanavond ook nieuw maatregelen aangekondigd. Mensen moeten daar thuisblijven en de winkels moeten dicht. "Ik geef de Britten een heel eenvoudige opdracht: u moet thuisblijven", zei hij. Daarnaast waarschuwde Johnson dat de politie handhaaft en boeten kan uitdelen
22:04

Eerste loketten voor zzp'ers geopend

De eerste loketten in Nederland waar zzp'ers tegen soepelere voorwaarden bijstand aan kunnen vragen, zijn open. Niet in alle gemeenten wordt het geld deze week al overgemaakt. Gemeenten die dat wel doen, schieten het geld voor en krijgen het later van het Rijk terug. "Deze week wordt duidelijk hoe we de ondersteuning van zelfstandige ondernemers landelijk gaan organiseren", zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. "Wij zijn daar intensief over in gesprek met gemeenten. Alles is erop gericht dat gemeenten zo snel mogelijk aan de slag kunnen."
21:56

Maatregelen Leeuwarder Luceum

Het Leeuwarder Lyceum vindt het niet meer verantwoord om toetsen af te nemen. "Dit gaan we op een andere manier organiseren: online en mondeling, dat laatste uiteraard digitaal", schrijven ze in een mail aan leerlingen en ouders. "Er wordt net bekend gemaakt dat minister Slob morgen een besluit neemt over het examen. Daarover volgt dus ook vanuit onze school binnenkort bericht."
Het schoolgebouw is dinsdag- en woensdagochtend open zodat leerlingen materiaal kunnen ophalen. Als het niet nodig is om te komen, moeten leerlingen thuisblijven.
21:31

Sommige maatregelen toch nog tot 6 april