Coronanieuws maandag 23 maart: 'Dinsdag meer duidelijk over gevolgen voor de scholen en sport'

23 mrt 2020 - 20:45
 • In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân;
 • In Fryslân zijn op dit moment 40 mensen positief getest op het coronavirus;
 • Het kabinet heeft voor maandagavond een persconferentie aangekondigd;
 • Bouwmarkten en tuincentra maken zich op voor grote drukte;
 • De Dokkumer Vlaggen Centrale komt met speciale 'coronavlag';
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

23:02
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van maandag 23 maart over de coronacrisis. We zetten nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:

 • Alle evenementen tot 1 juni mogen niet doorgaan;
 • Dat betekent donder anderen dat de Fietselfstedentocht, de Slachtemarathon en het Oranjewoudfestival geschrapt worden;
 • Gemeenten kunnen plekken aanwijzen waar mensen niet in groepen bij elkaar mogen komen. En ze kunnen een boete geven aan mensen en bedrijven die zich niet aan de maatregelen houden;
 • De vier Friese ziekenhuizen hebben 27 coronapatiënten uit Brabant opgenomen;
 • Er komt een speciale locatie in Leeuwarden om mensen, met name zorgpersoneel, te testen op het virus;
 • In totaal zijn 40 Friezen positief getest op het virus.

Dinsdag is er een nieuw liveblog. Dan wordt onder anderen bekend wat de uitwerking van de maatregelen is voor het onderwijs en de sport.

Op de radio begint om 6.00 uur de uitzending van Fryslân Fan 'e Moarn. Daarin reageren de organisaties van de Fietselfstedentocht en Slachtemarathon op het niet doorgaan van hun evenementen. Verder belt presentator Hans Koster met bouwbedrijf Friso in Sneek en organisatie LTO Noord over wat de gevolgen voor hun sectoren zijn. Carla Engelsma vertelt over thuisonderwijs in deze periode en burgemeesters Buma (Leeuwarden) en Kramer (Noardeast-Fryslân) vertellen hoe zij met de coronacrisis omgaan.

22:57
Klein Suikerfeest

De nieuwe maatregelen van het kabinet betekenen ook dat grote bijeenkomsten bij de ramadan en het Suikerfeest niet toegestaan zijn. De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april en duurt een maand. Daarna volgt traditioneel het Suikerfeest, dat vaak met familie en vrienden gevierd wordt. Dat kan nu alleen in kleinere groepen. "We zijn in overleg met de moskeeën om te kijken hoe we hier nu mee moeten omgaan", zegt Said Bouharrou, vicefoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. "We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of we de gebeden tijdens de ramadan kunnen livestreamen, zodat mensen vanuit huis mee kunnen doen."

22:32
Maatregelen Verenigd Koninkrijk

Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft vanavond ook nieuw maatregelen aangekondigd. Mensen moeten daar thuisblijven en de winkels moeten dicht. "Ik geef de Britten een heel eenvoudige opdracht: u moet thuisblijven", zei hij. Daarnaast waarschuwde Johnson dat de politie handhaaft en boeten kan uitdelen

22:04
Eerste loketten voor zzp'ers geopend

De eerste loketten in Nederland waar zzp'ers tegen soepelere voorwaarden bijstand aan kunnen vragen, zijn open. Niet in alle gemeenten wordt het geld deze week al overgemaakt. Gemeenten die dat wel doen, schieten het geld voor en krijgen het later van het Rijk terug. "Deze week wordt duidelijk hoe we de ondersteuning van zelfstandige ondernemers landelijk gaan organiseren", zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. "Wij zijn daar intensief over in gesprek met gemeenten. Alles is erop gericht dat gemeenten zo snel mogelijk aan de slag kunnen."

21:56
Maatregelen Leeuwarder Luceum

Het Leeuwarder Lyceum vindt het niet meer verantwoord om toetsen af te nemen. "Dit gaan we op een andere manier organiseren: online en mondeling, dat laatste uiteraard digitaal", schrijven ze in een mail aan leerlingen en ouders. "Er wordt net bekend gemaakt dat minister Slob morgen een besluit neemt over het examen. Daarover volgt dus ook vanuit onze school binnenkort bericht."

Het schoolgebouw is dinsdag- en woensdagochtend open zodat leerlingen materiaal kunnen ophalen. Als het niet nodig is om te komen, moeten leerlingen thuisblijven.

21:27
Dinsdag ook meer duidelijk over examens

Dinsdag wordt waarschijnlijk een beslissing genomen over het wel of niet doorgaan van de schoolexamens. Dat zet het ministerie van Onderwijs. Verschillende onderwijsbonden riepen de overheid al op om de examens te schrappen, na de aangescherpte maatregelen van maandag.

'Chaotische situatie'

Een van de maatregelen is een verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni. Minister Grapperhaus zegt dat voor scholen andere regels gelden. "Alle bijeenkomsten zijn verboden, dan is het toch ondenkbaar dat er deze week leerlingen schoolexamens gaan maken. Dat kun je niet verwachten", zegt voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsbond AOb.

De VO-Raad heeft het over een 'chaotische situatie'. "Er is na de persconferentie van het kabinet grote verwarring ontstaan over de vraag hoe een verbod op samenkomsten te verenigen is met het afnemen van toetsen van eindexamenleerlingen", zegt de koepel in een verklaring.

21:16
'Olympische Spelen worden uitgesteld'

Het Canadese IOC-lid Dick Pound heeft tegen de krant USA Today gezegd dat de Olympische Spelen in Tokio uitgesteld worden. "Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen beginnen niet op 24 juli, dat weet ik wel", zegt Pound. "Op basis van de informatie die de IOC nu heeft worden de Olympische Spelen uitgesteld." Volgens Pound is de kans groot dat de Spelen uitgesteld worden tot de zomer van 2021.

21:15
Sportbonden verwachten snel duidelijkheid

Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB verwachten snel meer duidelijkheid te hebben over de maatregelen van het kabinet. Alle samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, wat zou betekenen dat trainingen en wedstrijden tot die tijd niet door mogen gaan.

Dinsdag meer duidelijk

"De sport staat volledig achter de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "Wat dit voor de planning van de topsportprogramma's betekent, is ons nog niet duidelijk omdat we nog niet goed weten wat er bijvoorbeeld over sporttrainingsaccommodaties bepaald is. Nu zijn die in ieder geval tot 6 april dicht. We wachten de uitleg en regelingen verder even af. Het zal dinsdag wel helder worden."

gaat dinsdag in overleg met de clubs in het betaalde voetbal over de gevolgen voor de competities. De bond is al in gesprek met het kabinet over wat de maatregelen betekenen voor de sport.

20:50
Grote evenementen gaan niet door

Organisaties van verschillende grote evenementen in Fryslân hebben maandag bekendgemaakt dat de evenementen dit jaar niet door kunnen gaan. Dan gaat het onder anderen om de Fietselfstedentocht (1 juni), de Slachtemarathon (13 juni) en het Oranjewoudfestival (29 mei tot 1 juni).

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)