Mensen gaan nu massaal de natuur in, maar dat is voor de natuur ook niet goed

Nu de musea, bioscopen en kroegen dicht zijn, gaan mensen massaal de natuur in. Natuurmonumenten doet een dringende oproep aan iedereen om thuis te blijven. Het is voor mens en dier beter om niet met zoveel tegelijk de natuur in te gaan.
FIDEO: Bliuw mar Thús
Ook in Fryslân is het een stuk drukker in de natuurgebieden. Staatsbosbeheer ziet veel meer wandelaars in bijvoorbeeld Oranjewoud, rondom Bakkeveen en de bossen in Gaasterland. "Het is een kwetsbare periode nu. Het is broedseizoen. Je hebt grondbroeders zoals de wilde eend en de fazant, er zijn zwangere reeen of bijvoorbeeld hazen die jongen hebben. Deze dieren zijn allemaal heel afhankelijk van de plekken waar mensen niet mogen komen, want ze hebben rust nodig", zo vertelt Manon van Wesel van Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer doet niet dezelfde oproep als Natuurmonumenten. Ze zullen mensen niet verbieden om hun natuurgebieden op te zoeken. Maar ze doen wel de oproep aan iedereen om zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Dat betekent dat mensen niet in grote groepen op pad moeten gaan en dat ze, ook in het bos, anderhalve meter afstand houden van een ander. "Grote groepen zien nog steeds. We zien dat ze elkaar ontmoeten op de parkeerplaats, elkaar enthousiast begroeten en daarna tegelijkertijd een gebied intrekken. Ook zien we dat meer mensen wandelen op stukken waar ze eigenlijk niet mogen komen. Misschien omdat het drukker is op de wandelpaden. Dat is voor ons heel vervelend om te zien."