Omrop TIP: Tsjerken te keap (deel 2: De toekomst)

21 mrt 2020 - 17:16

Deskundigen verwachten de komende tien jaar 'een hausse aan kerksluitingen'. Deel 2 van de Fryslân DOK 'Tsjerken te keap' gaat over de toekomst van leegstaande kerkgebouwen.

Programmamakers Gerard van der Veer en Marja Wiersma maakten een tweeluit over het afscheid én de toekomst van monumentale kerkgebouwen. In de komende tien jaar zullen in Fryslân zo'n honderd kerken moeten sluiten. Alleen al in de gemeente Súdwest-Fryslân gaan voor 2030 minstens 27 kerken dicht, blijkt uit een enquête onder 129 kerkbesturen in die gemeente.

Marcel Smit treedt op in de kerk van Dedgum - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân heeft ruim 750 kerken. Doordat steeds minder mensen naar de kerk gaan, gaan kerken dicht. Zo'n 250 kerken hebben al een andere functie gekregen. Soms lukt het wel goed. De kerk van Dedgum bijvoorbeeld, herbergt een B&B en organiseert concerten. Zanger Marcel Smit vindt het leuk om in kerken op te treden. Bijkomend voordeel: de kerk zit bij zo'n gelegenheid vol.

De kerk in Katlijk - Foto: Omrop Fryslân

Van de andere 500 kerken zal op korte termijn zo'n 20%, dat betekent 100 kerken, de deuren moeten sluiten. Het wordt moeilijk om daarvoor een passende nieuwe bestemming te vinden. De Stichting Alde Fryske Tsjerken bestaat nu 50 jaar en heeft inmiddels 52 kerken in zijn bezit. Fryslân DOK gaat op pad met medewerkers van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân.

Dedgum vanuit de lucht - Foto: Omrop Fryslân

In het ergste geval wacht voor sommige gebouwen sloop. Dat heeft gevolgen voor de gemeenschap in een dorp of stad, maar ook voor het landschap. De kerken tekenen de skyline van Fryslân. Ze zijn bakens in het land en horen zo bij de identiteit van de provincie.

Deel 2 van de Fryslân DOK 'Tsjerken te keap' gaat over de toekomst van leegstaande kerken. De documentaire is te zien bij NPO@, zaterdag 21 maart op 15.30 uur, met Nederlandse ondertiteling. De herhaling is op zondag 22 maart om 13.10 uur. Omrop Fryslân zendt de Fryslân DOK uit op zondag 22 maart vanaf 17.00 uur, op elk uur.

(Advertentie)
(Advertentie)