liveblog | 21 maart 2020

Coronanieuws zaterdag 21 maart: GGD wil dat piek van epidemie 'zo lang mogelijk' duurt, "misschien wel twee jaar"

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 8 april 2020, 10:40 uur
22:54

Einde van dit liveblog

Tot zover het liveblog van zaterdag 21 maart over de coronacrisis. We zetten nog een keer de belangrijkste punten van dit liveblog op een rij:
Zondag is er een nieuw liveblog. Op radio en televisie staat de programmering dan ook in het teken van het coronavirus. Om tien uur wordt er een kerkdienst uitgezonden op televisie, voor alle mensen die nu niet naar de kerk kunnen. Om elf uur begint de radio-uitzending van Buro de Vries, met onder andere Anne-Marie van Elsacker van medisch laboratorium Izore, en Europarlementariër Jan Huitema. En 's avonds is er een extra uitzending van Fryslân Hjoed. Die is elk uur te zien op televisie, vanaf zes uur.
22:06

Verpleegsters uit Drachten hebben een verzoek: "Blijf jij binnen voor ons?"

Al twee dagen achter elkaar komen er coronapatiënten uit Brabant naar Friese ziekenhuizen, omdat ze in zuiden van het land de drukte niet meer aankunnen. Ze komen ook naar het ziekenhuis van Drachten. Daar roepen de verpleegsters de mensen op om binnen te blijven. Dat is cruciaal voor om het aantal besmettingen onder controle te houden.
21:17

GGD: "We willen dat de 'piek' van de epidemie zo lang mogelijk duurt. Misschien wel tot twee jaar."

De inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken zijn er op ingericht om de piek van de epidemie zo lang mogelijk te laten duren. Dat zegt Margreet de Graaf van de GGD in Fryslân Hjoed. Als de piek te hoog wordt, kunnen de ziekenhuizen de toename van de patiënten niet aan. Nu al zien we dat het in Brabant te veel wordt.
"In principe beweegt een epidemie zich altijd in een piek, maar hoe hoog die piek is, en hoeveel die uitgesmeerd is in de tijd, dat weet je niet. We proberen nu om die piek zo laag mogelijk te houden, en zo lang mogelijk te laten duren."
"Misschien kunnen we het wel rekken tot het mooie weer. Daar houdt een virus niet van. Of misschien kunnen we het zelfs wel uitsmeren over één of twee jaar. Dan hebben we een vaccin."
GGD: "Mischien kunnen we het over twee jaar uitsmeren, dan hebben we een vaccin"
Het hele gesprek met Margreet de Graaf is te zien in de uitzending van Fryslân Hjoed.
21:04

Smallingerland stelt advertentieruimte ter beschikking vanwege coronacrisis

De gemeente Smallingerland stelt een pagina in het weekblad Actief ter beschikking voor mensen die in deze crisistijd hulp willen aanbieden. Dat meldt de gemeente. Mensen die een ander een hart onder de riem willen steken, kunnen ook een bericht laten plaatsen.
"Ondanks alle maatregelen die er genomen worden en alle beperkingen die nu gelden, is er één ding dat wij niet uit het oog moeten verliezen: elkaar!", zegt burgemeester Jan Rijpstra.
20:37

"De eerste patiënt wilde een middel tegen astma, en ging weer naar huis. Toen hadden we een pandemie."

Midden februari stapte een 38-jarige zakenman bij de eerste hulp naar binnen in een ziekenhuis in Lombardije. Hij wil een middel tegen astma. De dokter wil hem in het ziekenhuis houden, maar de man gaat weer naar huis. Europa weet dan nog niet dat dat het begin is van een nieuwe pandemie. Dat schrijft RTV Noord.

Verslaggever Tristan Braaksma heeft een artikel gelezen in een vakblad van de Nederlandse vereniging voor de medische microbiologie. Drie specialisten blikken daarin terug op het begin van de coronacrisis.
© ANP
20:20

Noordelijke ziekenhuizen vragen om hulp van publiek: "We hebben uw hulp nodig"

De Noordelijke ziekenhuizen verwachten de komende weken een grote toename van het aantal coronabesmettingen. Daarom vragen ze mensen om alleen naar het ziekenhuis te komen als ze zeker weten dat de afspraak doorgaat. Mensen met koorts of verkoudheid mogen niet komen. Dat zeggen de ziekenhuizen in en gemeenschappelijke verklaring.
De verklaring is ondertekend door ziekenhuizen in Fryslân, Groningen en Drenthe. Ze zeggen dat ze zeer nauw samenwerken. En ze bedanken het publiek voor de steun die ze krijgen.

"Het is hartverwarmend. Uw steun, alle berichten en materialen die we ontvangen. Bedrijven die bijspringen, oud-medewerkers die zich melden om weer te komen. We willen u melden dat dit ons ontzettend steunt."