Geen bezoek meer bij verpleeghuizen Patyna, maar ook vrijwilligers thuis

Zorgorganisatie Patyna biedt zorg, welzijn en wonen aan zo'n 3.000 cliënten in Fryslân. Het besluit van het kabinet om de verpleeghuizen te sluiten voor bezoek en dus ook voor vrijwilligers, zorgt binnen Patyna voor grote onzekerheid. De ruim 3.000 vrijwilligers binnen Patyna kunnen de komende weken geen assistentie verlenen.
Soarch by Patyna © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Bestuurder Johan Krul van Patyna heeft wel begrip voor de maatregel van het kabinet. "Wij begrijpen het heel goed, het is toch een kwetsbare groep die in onze huizen woont. Ook onze werknemers moeten op de been blijven. Zo min mogelijk mensen moeten naar het ziekenhuis, dus wij begrijpen het wel."

Even geen intimiteit

Patyna had al als maatregel dat er maximaal één persoon tegelijkertijd als bezoek mocht komen. "Dat is al lastig, het is een verdrietige situatie voor menen die bij ons wonen en hun familie en vrienden. Het is iets wat je eigenlijk niet wil. We proberen met beeld wel contact te leggen, maar echte intimiteit en elkaar aanraken, dat is er even niet. Wij zijn daar een paar dagen gelden mee gestart en verwachten heel binnenkort het materiaal zodat we onze medewerkers ook kunnen aansturen."
Krul is er wel duidelijk over: "Iedereen moet veel respect hebben voor wie nog bezig is in de zorg. Het is een ongewenste situatie, die hopelijk zo kort mogelijk duurt."

Vrijwilligers thuis

Het besluit heeft ook consequenties voor de vrijwilligers van Patyna. "Vanochtend hadden we nog crisisoverleg. Eerder hebben we vrijwilligers nog wel toegelaten, maar het ligt voor de hand om dat nu ook niet meer te doen. Dat is zeer lastig, want zij brengen reuring, gaan eens te wandelen met een cliënt en doen activiteiten. Dus dat is wel jammer. Maar het kan niet meer, dat durf ik wel te zeggen. Het is alleen nog niet gecommuniceerd. Half negen zetten wij het in het crisisteam op een rijtje," zegt Krul.

"Menselijke manier"

Krul verwacht veel reacties van bewoners en familie. "Van begrip tot onbegrip." Maar hij benadrukt dat er uitzonderingen gemaakt worden voor mensen die stervende zijn. "Daar waar mensen in de laatste levensfase zijn, is wel wel ruimte voor bezoek. Dat gaan we op een menselijke manier met elkaar oplossen."
Bestuurder Johan Krul van Patyna