Spanningen lopen op door verplicht thuiswerken: "Je kunt geen kant meer op"

Landelijk expertise- en behandelcentrum Fier in Leeuwarden krijgt steeds meer meldingen binnen van problemen binnen huishoudingen of zelfs huiselijk geweld. Door de maatregelen van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te zijn en te werken, kunnen de spanningen binnenshuis sterk oplopen.
"Als je dan zo op elkaar zit, kom je in de knel":
Fier
Het kan heel gezellig zijn: thuis aan tafel met de kinderen een goed praten of een spelletje uit de kast halen dat je al jaren niet meer hebt gespeeld. In sommige gezinnen is de realiteit anders, zo ziet Anke van Dijke van Fier: "Het kan heel leuk lijken inderdaad. Dat je met je hele gezin gezellig bezig bent. De realiteit is anders. Zeker als er in een gezin al onderliggende spanningen zijn. Denk dan aan financiële problemen."

Meldingen nemen toe

Instanties die te maken krijgen met problemen binnen gezinnen zien het aantal meldingen oplopen. Het is ook niet vreemd, zegt Van Dijke: "Tijdens vakanties zie je ook dat spanningen tot uiting komen. Dat geeft dan ook problemen."
Bij Fier zijn ze 24 uur per dag bereikbaar voor tips of hulp, zegt Van Dijke: "Dag en nacht via de telefoon maar 's avonds en 's nachts ook vooral via de chat. Dat zijn momenten dat mensen ook bij ons aankloppen voor hulp. We helpen graag, geven graag tips."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Grytsje van der Meer is teamleider bij Fier. Zij krijgt veel hulpvragen binnen. "Je merkt dat bij veel gezinnen al onderlinge spanningen zijn. Die hebben al relatieproblemen. Als je dan zo op elkaar zit, kom je in de knel. Je kunt dan geen kant meer uit. Maar wat we ook horen, zijn problemen die ontstaan door alcoholgebruik. Het kan zijn dat mensen meer drinken. Dat geeft ook spanningen."

'Stop'-methode

Met een aantal simpele tips kan de spanning al worden verminderd, zegt Van der Meer: "Wat je kunt doen, is structuur aanbrengen. Verdeel de taken binnen het huishouden. En als er iets aan de hand is: houd het niet binnenshuis. Praat erover met hulpverleners. Juist nu is dat belangrijk."
Je kunt ook voorkomen dat het uit de hand loopt. Dan kun je gebruik maken van de 'stop'-methode. Van der Meer: "Je spreekt af dat je 'stop' zegt als je voelt dat de spanningen oplopen. Als je dat hebt gezegd, dan loop je even naar buiten toe om af te koelen."
Mocht je vragen hebben of ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld, neem dan contact op met Fier. Dat kan op de website van Fier. Chatten met een medewerker kan vanaf 19.00 uur tot 6.00 uur. Bellen kan 24 uur per dag op dit nummer: 088 - 20 80 000.