GGD: de situatie is onder controle, maar volg de regels van het RIVM

Weer vijf inwoners zijn positief getest op het coronavirus. Dat heeft de GGD woensdagmorgen bekend gemaakt. Het totale aantal geregistreerde besmettingen staat nu op twintig.
© Shutterstock / Omrop Fryslân
"Door het nieuwe testbeleid vinden we nu vooral besmetting bij de groepen ouderen en zorgverleners," zegt Margreet de Graaf van de GGD. "Net als bij andere virussen is het gevaarlijker voor mensen met een zwakke gezondheid."
Met de 20 gevallen is het aantal besmettingen in Fryslân nog steeds aan de lage kant. "We hebben geluk gehad dat we geen carnaval hebben gevierd en dat we vroeg vakantie hadden zodat de skiërs op tijd terug waren."
Ze doet nogmaals de oproep om de maatregels van het RIVM na te leven. "Dan kunnen we gecontroleerd het virus doorgeven zodat we niet tegelijk ziek zijn en de zorg kunnen blijven bieden. Blijf in je eigen regio."
Kunnen kinderen nog buiten spelen? "Wel als ze geen klachten hebben, maar zorg dat er niet te veel wisselende contacten zijn, zorg voor kleine groepen en laat ze afstand houden. Houd bijvoorbeeld geen kinderfeestjes."
De situatie in Fryslân is nog wel onder controle. "Het zorgsysteem kan het aan, maar we moeten zuinig zijn op testmateriaal, en de regels naleven en afstand bewaken om elkaar zo min mogelijk te besmetten."
Margreet de Graaf van de GGD