Thuiszorg gaat gewoon door: "Maar mensen zijn wel meer op hun hoede"

In het zuiden van het land liggen de ziekenhuizen steeds voller met coronapatiënten en ook hier in Fryslân wordt er steeds meer van het zorgpersoneel gevraagd. Maar ook de gewone zorg gaat door, net als die van de thuiszorg. Verzorgers gaan daar vooral bij de ouderen langs en dus moet er in deze tijd extra voorzichtig worden gewerkt. Zoë Luchtmeijer werkt voor Buurtzorg, en zij merkt dat het coronavirus de cliënten er bezig houdt: "We krijgen veel vragen."
Buertsoarch online
"Mensen zijn wel meer op hun hoede. Iedereen kijkt televisie en luistert radio en daarop wordt er erg veel aandacht aan besteed", zegt Luchtmeijer. "Sommige mensen zeggen zelf dat ze de zorg op dit moment niet meer willen omdat ze het te veel risico vinden. Daar hebben we begrip voor."

Bakje koffie

De heer Hoekstra vindt het fijn dat de zorg nog gewoon langskomt. "Daar kijk ik naar uit", zegt hij. Hij wordt geholpen met het aankleden en wassen en krijgt een prik tegen de trombose. "Dat is fijn. Voor de vrouw ook, want die kan mij niet aankleden. Die heeft genoeg aan haarzelf", zegt Hoekstra. "En we drinken na de tijd altijd een kopje koffie, dat vindt de familie Hoekstra altijd gezellig en ik ook", zegt Luchtmeijer.
Bang voor het coronavirus is de heer Hoekstra niet. "Dan is het mijn tijd, en heb ik een mooie tijd gehad", zo zegt hij.
Verslaggever Jeroen Boersma liep mee met Buurtzorg