Maatregels om otters te helpen oversteken: "Elk jaar worden er zo'n 100 doodgereden"

In de Lindevallei bij Wolvega worden veel otters doodgereden. Die otters leven in het natuurgebied en trekken dan over de weg. Maar die dieren worden dan daarna doodgereden, vanwege veel automobilisten. Dat kon zo niet langer, vond It Fryske Gea. Daarom heeft It Fryske Gea nu maatregels genomen om de otters te helpen met oversteken.
Maatregels om otters te helpen oversteken
"Tegenwoordig leven er zo'n 300/400 otters in Nederland, maar elk jaar worden er ook zo'n 100 otters doodgereden. Dat is bijna één vierde deel. En dat willen we voorkomen", zegt Tom Jager van It Fryske Gea.
En daarom heeft It Fryske Gea daar nu ijzeren rasterhekken geplaatst, die van De Blesse tot Wolvega gaan, dus aan beide kanten zo'n twee kilometer lang zijn. "Die rasters zijn ongeveer 1,20 meter hoog en een beetje ingegraven. Ze voorkomen dat de otters niet langs gevaarlijke plekken gaan. Wij sturen ze min of meer naar een plek waar ze wel langs kunnen."
Verslaggever Johanna Brinkman praat met Tom Jager van It Fryske Gea
It Fryske Gea is al zo'n dertig jaar bezig om het natuurgebied uit te breiden. "Door de aankoop van landbouwgebieden hier omheen, richten we nieuwe natuur in. Tussen Wolvega en De Blesse in zijn we op drie verschillende plekken bezig geweest, dat is nu ook al klaar. Maar we hebben nog andere plannen om het gebied nog mooier, groter en robuuster te maken", legt Jager uit.
Tom Jager vertelt over de plannen van It Fryske Gea