Buma over noodverordening: "Ook met de sterke arm de deur dicht kunnen doen"

17 mrt 2020 - 08:44

De Friese burgemeesters hebben een noodverordening vastgesteld vanwege de situatie rond het coronavirus. Met die maatregel kunnen gemeenten optreden als bijvoorbeeld restaurant of café's tegen de regel in toch opengaan. Er is een regionaal beleidsteam gevormd en burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden heeft de leiding als voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

Officieel heeft de GGD tot nu toe vijftien gevallen van coronabesmetting geregistreerd in onze provincie. Eén patiënt, een man van in de tachtig, is maandag overleden. Het vastgestelde besmette mensen is in Fryslân nog laag in vergelijking met andere provincies.

Toch gelden de verregaande maatregelen ook hier en die zijn goed te merken. De noodverordening is daarom belangrijk zegt burgemeester Buma. "Mocht het zo zijn dat mensen zich niet vrijwillig aan de regels houden, dus een restaurant wel opendoen of een zwembad wel openhouden, dan moet je uiteindelijk ook met de sterke arm de deur dicht kunnen doen."

Verantwoordelijkheid

Buma merkt dat iedereen heel goed beseft dat de situatie serieus is. "Alles wat we nu doen, staat in het licht van de gedachte hoe we deze crisis kunnen bestrijden. Dan is het alleen maar goed dat de Nederlanders en de Friezen begrijpen dat jezelf de grote verantwoordelijkheid hebt, en niet moet wachten totdat je een politieagent of een ander langs de deur krijgt die gaat handhaven."

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden over de noodverordening

Premier Mark Rutte zei maandag in zijn toespraak dat een groot deel van de bevolking het coronavirus zal krijgen en die openheid valt goed bij burgemeester Buma. Hij vond het een van de belangrijkste punten. "De manier waarop het nu in Nederland gaat, weten we dat heel veel mensen dat virus gaan krijgen. Maar tegelijkertijd dat daarmee de weerstand wordt opgebouwd, zodat we in een volgend jaar niet iedereen weer ziek wordt of gevaarlijk ziek. En dat we dan een bescherming hebben, ook als er nog geen vaccin tegen is."

Burgemeester Buma over de toespraak van premier Mark Rutte

(advertinsje)
(advertinsje)