Restaurant Het Leven geeft gratis eten weg

16 mrt 2020 - 18:14

Nu alle horeca tot 6 april dicht is, blijft er veel eten over. Restaurant Het Leven uit Leeuwarden vindt het zonde om het eten weg te gooien en daarom konden mensen maandagmiddag de producten gratis ophalen.

De actie is bedoeld om minderbedeelde mensen een beetje te helpen. Na de sluiting op zondag kwam eigenaar Wouter van Uffelen met het idee. "Ik dacht: we kunnen drie dingen doen. We kunnen het weggooien, we kunnen het naar de Voedselbank brengen of we kunnen ook gewoon een open bericht op Facebook zetten. Misschien dat er mensen zijn die niet bij de Voedselbanken aangesloten zijn en die toch op een minimum leven. Als we daar een paar mensen blij mee kunnen maken dan ben ik daar heel blij mee."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Het restaurant had niet verwacht dat er zoveel mensen op af zouden komen. Een uur van tevoren stonden de eerste mensen al in de rij. Zij zijn erg blij met de actie. "Ik heb een weekbudget van bijna niks, en door al het gehamster grijp ik mis op de goedkope spullen, dus al mijn weekgeld is opgegaan aan de weekendboodschappen", zegt Chantal de Vries. Zij vindt dat meer restaurants zulke initiatieven moeten nemen. Daar kwamen zo'n 60 mensen op af.

Chantal de Vries mei har dochter - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Voedselbanken

Veel restaurants brengen het eten naar de Voedselbank toe. De Voedselbank in Leeuwarden is daar erg blij mee. "Enkele restaurants weten ons al te vinden, en die brengen het eten dat zij nu niet kwijt kunnen naar ons toe", zo zegt Geale de Haan van Voedselbank Leeuwarden. Hij vindt het mooi dat restaurants zelf met initiatieven komen, maar vindt het beter om het eten naar de Voedselbank te brengen. "Wij hebben hier echt wel plak voor om het bij onze klanten te brengen, en dan weten wij zeker dat het bij de juiste mensen terechtkomt."

Van Uffelen vertrouwt erop dat mensen er geen misbruik van maken. "De sfeer is goed. Mensen vinden het een leuk initiatief, ze hebben het ook wel gezellig volgens mij en ik denk dat je het ook zo moet hebben. Je moet elkaar een beetje helpen in goede tijden, maar ook in slechte tijden", zegt Van Uffelen.

Het restaurant blijft net als de andere horecagelegenheden in ieder geval de komende drie weken dicht.

(advertinsje)
(advertinsje)