Drie nieuwe coronapatiënten in Fryslân - in totaal nu 14 besmettingen

16 mrt 2020 - 11:54

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is opgelopen tot veertien. Dat heeft de GGD Fryslân maandagochtend bekend gemaakt. Er zijn drie nieuwe coronapatiënten bijgkomen. Het gaat om een man uit de gemeente Leeuwarden (80+), een man uit de gemeente Tytsjerksteradiel (70+) en een vrouw uit de gemeente Harlingen (40+).

Foto: Omrop Fryslân

De man uit de gemeente Leeuwarden en de man uit de gemeente Tytsjerksteradiel liggen beide in het ziekenhuis. Van de Leeuwarder patiënt zijn de klachten zeer ernstig, zegt Margreet de Graaf fan de GGD Fryslân: "Deze groei van het aantal patiënten en de ernst van de klachten past in het beeld zoals we dat tot nu toe zien. Bij acht van de tien besmettingen zijn er milde klachten, bij de andere twee zijn er heftigere klachten."

Landelijk gezien neemt het aantal jongere patiënten dat in het ziekenhuis belandt toe. Ook dat is niet zorgwekkend, vindt De Graaf. "Hoe groter het aantal mensen dat besmet is, hoe groter de kans dat er ook mensen jonger dan vijftig jaar in het ziekenhuis belanden."

Op de vraag of er inmiddels ook patiënten van buiten de provincie in de Friese ziekenhuizen liggen, kon De Graaf geen antwoord geven. "Ik heb nog geen berichten dat het storm zou lopen met patiënten uit de overige provincies. Ziekenhuizen maken hier zelf afspraken over. Ook in het noorden stemmen ziekenhuizen met elkaar af om operaties uit te stellen om capaciteit vrij te maken voor als dat nodig is."

Margreet de Graaf van de GGD Fryslân

15 Friese patiënten

Op dit moment is bij 15 Friezen het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een man en vrouw uit Gorredijk (in de 50); een man uit Drachten (78) en zijn vrouw; een Leeuwarder (32); een man uit Sneek (in de 40); een man uit Terkaple (47); een man uit Balk (in de 40); een medewerker van ziekenhuis De Tjongerschans uit Joure; een vrouw uit Boornbergum (in de 20); een man van in de 40 uit gemeente De Fryske Marren en een person op de intensive care van het Leeuwarder ziekenhuis MCL, een man uit de gemeente Leeuwarden (80+), een man uit de gemeente Tytsjerksteradiel (70+) en een vrouw uit de gemeente Harlingen (40+).

Trefwoorden: 
GGD coronavirus COVID 19
(advertinsje)
(advertinsje)