Horeca-ondernemers hopen op steun: "Als alles omvalt, wordt het een rommeltje"

"Verschrikkelijk", zo omschrijft horeca-ondernemer Luberto Agricola de zware dag voor de horeca. De horeca kreeg zondag te horen dat de deuren direct dicht moesten. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Ik heb drie horecazaken, daar werken bijna tweehonderd mensen. Voor de vaste krachten moeten we nu een ww-uitkering aanvragen."
Horeca-ondernemers hopen op steun:
Hoareka-ûndernimmers
Het betekent niet dat Agricola de maatregelen van het kabinet niet begrijpt. "De bedrijven ligt stil, maar dat snappen we. Mensen bleven komen, dus we snappen dat je dat moet keren."
Geert Bosman is ook horeca-ondernemer in Heerenveen. "Het allerbelangrijkst is dat het UWV doet wat ze zeggen", zegt hij. "Ze moeten zo snel mogelijk de arbeidstijdverkorting uitkeren. Anders krijgen mensen echt problemen. Banken moeten de aflossingen uitstellen, en de liquiditeit van de bedrijven verruimen. Anders lopen alle bedrijven vast."
Als het te lang duurt voor er iets gebeurt, vallen de kleinere ondernemers om, voorspelt Agricola. En dat zou volgens Bosman rampzalig zijn: "De kosten gaan gewoon door. Misschien dat de provincie een fonds kan opzetten, waarmee ze ondernemers door het ergste heen kunnen helpen. Want dat hebben de ondernemers straks nodig. 'Wederopbouw' klinkt wat dramatisch, maar als we weer los mogen, dan moeten de mensen ook weer aan het werk. Als alles omvalt, wordt het ook een rommeltje."
De voorzitter van de Heerenveense afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland zegt dat de horeca al het eten verzamelt. Dat brengen ze naar zorginstellingen en voedselbanken. "Een geweldig initiatief", zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan. "Zo kijken we in Heerenveen naar elkaar om."
Dat de zaken dicht moeten, is pijnlijk, maar logisch, zegt Bosman tot besluit. "Kijk naar wat er gebeurt in de landen om ons heen. Dan kunnen we onze ogen wel sluiten, maar het is dramatisch. Ik hoop dat we in de kiem kunnen smoren. Ik hoop dat het bij twaalf patiënten in Fryslân blijft."
Volg deze zondag het nieuws over het coronavirus weer in ons liveblog. En kijk voor al onze berichtgeving over het virus op de dossierpagina.