Coronanieuws zondag 15 maart: Rechtbanken dicht en dubbel gevoel bij horeca

15 mrt 2020 - 22:00

In onze provincie zijn tot nu toe twaalf besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Vier basisonderwijskoepels in Fryslân hebben besloten hun deuren voorlopig dicht te houden en ook in het Friese middelbaar onderwijs zijn steeds meer scholen die met ingang van maandag tijdelijk geen les meer geven. Hetzelfde geldt voor hbo-scholen en universiteiten.

  • Alle vastgestelde besmettingen in Nederland en Fryslân zijn op deze kaart te zien.
  • Bij 12 Friezen is het virus geconstateerd: een man en vrouw uit Gorredijk (in de 50); een man uit Drachten (78) en zijn vrouw; een Leeuwarder (32); een man uit Sneek (in de 40); een man uit Terkaple (47); een man uit Balk (in de 40); een medewerker van ziekenhuis De Tjongerschans uit Joure; een vrouw uit Boornbergum (in de 20); een man van in de 40 uit gemeente De Fryske Marren en een persoon op de intensive care van het Leeuwarder ziekenhuis MCL.
  • Mensen die willen melden dat hun evenement in Fryslân niet doorgaat, kunnen dat bij ons doen. Stuur dan een mail naar: aginda@omropfryslân.nl. Bekijk hier welke evenementen in de provincie niet doorgaan.
  • Alle artikelen over het coronavirus zijn te lezen op onze dossierpagina.
22:04
Einde van dit liveblog

Tot zover het liveblog van zondag 15 maart, over het coronavirus in ons provincie. Al ons nieuws vind je op onze website, www.omropfryslan.nl, en op de mobiele app. Dank voor het volgen. Morgen weer een dag.

22:02
Kerken en moskeeën niet verplicht dicht

Kerken en moskeeën hoeven niet dicht, zegt een woordvoerder van het ministerie van justitie tegen het Nederlands Dagblad. De regel dat niet meer dan honderd mensen in een ruimte mogen zijn, blijft wel van kracht. Veel van de gebouwen waren zonag wel dicht.

21:40
Bibliotheken dicht

Alle bibliotheken in Fryslân zijn vanaf maandag dicht. De Friese bibliotheken volgen daarmee de extra maatregelen van het kabinet op. "Dat betekent dat alle geplande publieksactiviteiten in die periode uitgesteld of geannuleerd worden", schrijven ze in een verklaring. "Daaronder vallen ook alle cursussen die gegeven zouden worden. De bibliotheken maken spoedig een lijst met praktische informatie openbaar op hun websites. Vragen omtrent lenen, reserveren, administratie, cursussen en bereikbaarheid worden daarin beantwoord."

21:18
Straffen later

De uitvoering van werkstraffen, die bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen worden gedaan, kunnen voorlopig niet doorgaan. Daarbij zijn er niet genoeg medewerkers van de reclassering beschikbaar. Daarom worden werkstraffen voor nu uitgesteld, tot in elk geval 6 april. Ook de Halt-straffen worden uitgesteld.

21:06
Dagbesteding Alliade dicht

Zorggroep Alliade, waar ook Talant bij hoort, sluit onder andere de dagbesteding en de opvang na schooltijd.

21:00
Brief Buma aan alle Friezen

"Als we samen doen wat nodig is, kunnen we het coronavirus zeker de baas", zegt Sybrand Buma in een brief aan alle inwoners van Fryslân. Buma is voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. "Het gaat ons wel tijd kosten. We moeten ons daarom instellen op een andere manier van leven dan we gewend zijn."

Lees meer.

20:34
Swimfun pleegt onderhoud

Sportbedrijf De Fryske Marren begint maandag met onderhoudswerkzaamheden aan het zwembad Swimfun in Joure. Het zwembad moet weken dicht, vanwege de coronamaatregelen. Die periode gebruikt de gemeente nu voor onderhoud en schoonmaak. Normaal gesproken laten zwembaden één keer in de drie jaar al het water weglopen, zodat er een grote schoonmaak kan plaatsvinden. Voor Swimfun zou dat pas in 2021 nodig zijn, maar door de maatregelen heeft het zwembad dat een jaar naar voren gehaald.

20:32
Geen vakantie

Dat de scholen vanaf maandag dicht zijn, betekent niet dat leerlingen vakantie hebben. Volgens de PO Raad werken scholen hard aan alternatieven. "Het zal natuurlijk anders zijn als dat kinderen in de klas zitten, maar scholen en de schoolbestuurders gaan plannen maken om de kinderen toch dingen aan te bieden", zegt vice-voorzitter van de PO Raad Anko van Hoepen. Scholen hadden weinig tijd om zich op de nieuwe maatregelen voor te bereiden. "De afgelopen weken was het vooral zaak om leraren voor de klas te houden en de scholen draaiende te houden. Voor andere dingen was geen ruimte. Maar er zullen zeker goede plannen komen. Leraren zijn ook al bezig met les geven via YouTube en ook kunnen bijvoorbeeld boekjes gekopieerd worden. Het is voor ons ook een prioriteit dat leerlingen toch hun eindexamen kunnen doen."

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)