Chirurg Tjongerschans heeft coronavirus; vijf collega's met klachten

Er zijn vrijdag twee nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Fryslân. Een inwoner van Drachten en De Jouwer zijn beide positief getest op het coronavirus. Eén van hen is orthopedisch chirurg in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Vijf van zijn collega's zitten intussen thuis met ziekteverschijnselen.
Tjongerskâns
"Hij vertoonde eigenlijk nauwelijks klachten en heeft daarom tot en met woensdag gewoon gewerkt. Hij hoorde donderdagochtend, nog voordat hij aan het werk ging, dat hij in contact was geweest met een andere persoon die besmet bleek met het coronavirus", legt Daan van den Broek van ziekenhuis Tjongerschans uit. De man liet zichzelf testen en daar kwam donderdagavond uit dat hij inderdaad besmet was.

Contactonderzoek onder patiënten

Hij verblijft samen met zijn vrouw en kinderen in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft intussen een contactonderzoek opgezet, in samenwerking met Tjongerschans. "Daar zijn we direct mee gestart. De patiënten die contact met hem hebben gehad en nu nog in ons ziekenhuis liggen, vertonen vooralsnog geen klachten. We blijven hen goed monitoren." Dat gebeurt ook als zij naar huis gaan. Er wordt ook een contactonderzoek gedaan naar ziekenhuisbezoekers die alleen kort contact hebben gehad met de man.

Vijf medewerkers hebben klachten

De medewerkers van het ziekenhuis die contact hebben gehad met hun positief geteste collega zijn op de hoogte. "In totaal hebben vijf medewerkers klachten. Die klachten variëren van hoesten en neusverkoudheid. Uit voorzorg blijven zij thuis en ze worden ook getest." De medewerkers en patiënten zijn flink geschrokken van het nieuws.
Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Tjongerschans houdt hen volgens de landelijke richtlijnen in de gaten. Als zij klachten hebben, mogen ze niet komen werken. Het ziekenhuis blijft open en alle zorg gaat gewoon door.

Verschillende scenario's

Het ziekenhuis heeft scenario's klaarliggen voor als het virus zich verder verspreid. "Wat moeten we doen als de toestroom van patiënten toeneemt en we moeten opschalen wat betreft isolatiekamers en -afdelingen. In geval van nood moeten we alle zorg die niet noodzakelijk is afschalen. Die scenario's liggen klaar, maar die worden nog niet in gang gezet."
Daan van den Broek van ziekenhuis Tjongerschans
De andere coronapatiënt is een vrouw uit Drachten. Het gaat om de partner van de man bij wie eerder deze week het coronavirus is vastgesteld. Zij verblijft in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft ook voor haar een contactonderzoek opgezet. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie zij contact heeft gehad de afgelopen tijd.