Twee nieuwe coronabesmettingen; werknemer ziekenhuis Tjongerschans positief getest

13 mrt 2020 - 11:20

Er zijn vrijdag twee nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân. Dat heet de GGD Fryslân aan het einde van ochtend bekend gemaakt. Een inwoner uit Drachten en Joure zijn allebeide positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het aantal besmette patiënten in Fryslân nu op negen.

Foto: Shutterstock

De inwoner uit Joure werkt in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Hij verblijft met zijn vrouw en kinderen in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft inmiddels een contactonderzoek opgezet, in samenwerking met Tjongerschans. De medewerkers van het ziekenhuis die contact hebben gehad met hun positief geteste collega zijn op de hoogte.

Het ziekenhuis houdt ze volgens de landelijke richtlijnen in de gaten. Als ze klachten hebben, mogen ze niet op het werk komen. Het ziekenhuis blijft open en alle zorg gaat gewoon door.

Partner van eerdere patiënt

De tweede nieuwe coronapatiënt is een vrouw uit Drachten. Het gaat om de partner van de man bij wie eerder deze week het coronavirus is vastgesteld. Ze verblijft in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft ook voor haar een contactonderzoek opgezet. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie ze contact heeft gehad de afgelopen tijd.

Donderdag stond het aantal besmettingen nog op zeven. De zevende patiënt was een man uit Balk, die nu in het Antonius ziekenhuis in Sneek ligt. Eerder op donderdag werd al bekend dat er patiënten in Leeuwarden, Terkaple en Sneek zijn.


Nieuwe maatregels

Het kabinet kondigde donderdag nieuwe maatregels aan. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg maakte deze maatregels bekend, die gelden tot en met 31 maart:

  1. Iedereen met neusverkoudheid, die moet hoesten, keelpijn en/of koorts heeft moet sociale contacten mijden.
  2. Alle evenementen waar meer dan 100 mensen komen, worden geschrapt. Dat gaat bijvoorbeeld om sportwedstrijden, concerten, maar ook om musea.
  3. Mensen wordt gevraagd zo veel als mogelijk thuis te werken en werktijden te spreiden. Ook voor het werk geldt: geen bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.
  4. Beperk de bezoeken aan kwetsbare personen: ouderen en mensen met minder weerstand. Aan kwetsbare mensen zelf: mijd grote gezelschappen en het openbaar vervoer.
  5. Zorgpersoneel is hard nodig en moet pas thuis blijven als zij klachten én koorts hebben. Ook wordt hen gevraagd niet naar het buitenland te gaan.
  6. Scholen blijven gewoon open. Wel moeten hbo-instellingen en universiteiten zoveel mogelijk hoorcolleges online aanbieden. Voor basisscholen, middelbare scholen en mbo's is het niet nodig om dicht te gaan. Op die scholen zijn minder besmettingen, jongeren lopen een minder hoog risico en op deze scholen komen er minder mensen uit het buitenland. Bovendien zijn de ouders van de kinderen ook hard nodig, bijvoorbeeld in de zorg.
(Advertentie)
(Advertentie)