Fryslân al meer dan 30 jaar in de ban van de bonte knaagkever

11 mrt 2020 - 19:20

Al meer dan dertig jaar vreet de bonte knaagkever zich een weg door de Friese kerken. Het leidde tot grote paniek, zorgen om te weinig geld en uiteindelijk tot een Fries bestrijdingsmiddel dat nationaal en internationaal gebruikt word.

Foto: Wikipedia

In 1986 werd de bonte knaagkever voor het eerst in Nederland ontdekt. De 'ui' van de Sint Janskerk in Deinum was aangetast en wordt vervangen. De monumentenwacht maakt zich zorgen, want ook in andere kerken komt het dier steeds vaker voor. Na een inventarisatie blijkt in 1989 dat er al 40 kerken in Fryslân door het dier aangetast zijn, maar een bestrijdingsmiddel is er dan nog niet.

1994: bestrijdingsplan

Provincie Fryslân en de Friese gemeenten hebben een plan om de bonte knaagkever te bestrijden. Het dier wordt doodgemaakt door een nieuw apparaat dat hete lucht van 65 graden in het gebouw blaast. Een van de eerste gebouwen waar deze nieuwe methode getest is was de Leeuwarder kanselarij.

1995: 150 kerken aangetast

Naar schatting zijn er in 1995 al 150 gebouwen aangetast door de bonte knaagkever. Maar hoeveel schade er is en hoeveel restauratie zal kosten, is nog niet bekend. Daarom is er een knaagkeverfonds opgericht en alle Friese gemeenten zijn gevraagd geld beschikbaar te stellen.

In december 1995 is de inventarisatie gemaakt en zegt de stuurgroep Bonte knaagkever 30 miljoen gulden nodig te hebben voor restauraties. Nu is het wachten op het Rijk die dit geld beschikbaar moet stellen.

1998: meer geld nodig, op zoek naar sponsoren

Maar meer geld komt er niet. Kerken krijgen op dat moment zo'n zes ton monumentengeld per jaar en dat is niet genoeg. Daarom gaat de stuurgroep opzoek naar sponsoren.

Trefwoorden: 
bonte knaagkever Torens
(advertinsje)
(advertinsje)