Ook Epke zelf nog in twijfel over Spelen: "Ik weet het eigenlijk ook niet"

Is Epke Zonderland nu wel of niet zeker van de Olympische Spelen? Daar is veel onzekerheid over. Maar die onzekerheid leeft ook bij hemzelf. Vanuit Baku in Azerbaijdzjan, waar Zonderland komend weekeinde een wereldbekerwedstrijd heeft, laat de turner weten dat hij zelf nog geen idee heeft hoe het zit. Het deelnemen van zijn Japanse concurrent Hidetaka Miyachi is een groot mysterie.
© Orange Pictures
"Hoe het precies zit, weet ik eigenlijk ook niet. Ik moet het ook maar hebben van de berichten", vertelt Zonderland. Die berichten van de NOS zeggen dat Miyachi van de Japanse turnbond mee mag doen aan de laatste wereldbekerwedstrijden. Dat zou erop wijzen dat Zonderland zeker is van een ticket.
Maar de turner begrijpt de gedachtegang van de Japanse turnbond niet helemaal. "Hij moest een scoren halen van 14.533. Dat was de score van de nummer drie van het WK, dus dat was voor hun een eis. Daar heeft hij niet gehaald en dus mag hij niet naar de volgende wereldbekers. Dat snap ik wel, maar ik begrijp de achterliggende gedachte niet. Want hij zou me nog prima kunnen verslaan als hij mee kon doen. Omdat ik dat niet helemaal begrijp, houd ik nog een slag om de arm.
Epke Zonderland over de onzekerheid

Wanneer wel zeker?

De vraag is wanneer Zonderland de champagne kan ontkurken en het zeker is dat hij zijn startbewijs binnen heeft. "Als ik volgende week in Doha ben, het Japanse team zie en Miyachi er niet tussen zit. Dan heb ik echt dat juiggevoeltje van: de ticket is binnen."
Toch is er wel wat veranderd in de benadering van de olympisch kampioen van 2012. "Ik ben wel aan het nadenken hoe ik mij het best kan voorbereiden op Tokio. Dat had ik voor Melbourne nog niet helemaal."
Daar, in Melbourne, won Zonderland in januari de wereldbeker, waardoor hij de beste papieren zou hebben voor de enige olympische ticket. "Toen was ik alleen bezig met hoe ik me nog moest kwalificeren. Ik heb al wel een beetje geaccepteerd dat het nu klaar is, maar tegelijk knaagt het nog wel dat hij misschien toch komt."
Ik turn deze wedstrijden alsof Miyachi nog wel meedoet.
Epke over de wereldbekerwedstrijden in Baku en Doha
En dus komt de Friese turner aankomend weekeinde gewoon in actie in Baku op de wereldbeker en die week erna in Doha. "Ik turn deze wedstrijden al zou wel meedoen. Op die manier heb ik in ieder geval een mooie motivatie om weer een dikke score neer te zetten. Ik zal wel wat extra risico nemen, want ik wil een score van 15+ turnen. Dat heb ik nu twee keer gedaan en daar ga ik weer voor", vertelt Zonderland, die na Melbourne doorreisde naar Dubai. Hij is niet naar huis gegaan maar in Dubai gebleven. Dat bespaart hem twee jetlags bij terugreizen naar Nederland.