LIVEBLOG: Coronavirus in Gorredijk, geen besmetting bij Friesland Lease

10 mrt 2020 - 19:00

In Gorredijk zijn dinsdag de eerste Friezen met het coronavirus ontdekt. Het gaat om een echtpaar, dat samen met hun zoon in thuisisolatie zit. Die zoon heeft het virus niet, blijkt uit een test. Alle informatie over het virus is in deze liveblog te volgen.

  • Het virus is maandag rond 19:00 geconstateerd in Gorredijk, het echtpaar was al bijna hersteld
  • De man en vrouw waren al bijna hersteld van hun griep
  • De man heeft het virus buiten Fryslân opgelopen op het werk, via contact met een besmette man uit Brabant
  • Er is een bronnen- en contactonderzoek opgezet
  • Hun 17-jarige zoon is ook getest, hij heeft het virus niet

Lees al het nieuws over het coronavirus in Fryslân op onze dossierpagina.

19:00
Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog over het coronavirus voor vandaag. Mocht er later meer nieuws zijn omtrent het virus, dan lees je dat uiteraard direct bij ons op www.omropfryslan.nl en in de Omrop-app.

Dank voor het volgen!

18:55
Paleografiewedstrijd gaat niet door

Tresoar-medewerker Martha Kist zou komend weekend meedoen aan de eerste Nationale Paleografiewedstrijd. Die zou in Utrecht plaatsvinden, maar gaat niet door vanwege het coronavirus. Mensen die verstand hebben van oud schrift zouden het tegen elkaar opnemen, om zo te achterhalen wie het beste oude handschriften kan lezen.

18:33
Medewerker Friesland Lease niet besmet

De medewerker van Friesland Lease in Drachten, van wie eerder vandaag werd gedacht dat hij besmet was, heeft het virus niet. Dat is de uitslag van een test, zeit directeur Jan Baljeu.

Uit voorzorg werden negen medewerkers naar huis gestuurd.

17:13
Zoon niet besmet

De 17-jarige zoon van het met corona besmette paar in Gorredijk is niet besmet met het coronavirus. Dat zegt het Bornego College, waar de jongen op school zit. Dinsdagochtend werd bekend dat het virus vastgesteld is bij de vader en moeder van de jongen. De jongen werd daarna ook getest.

16:45
Friese Poort extra zuinig met mondkapjes

Bij de zorgopleidingen van ROC De Friese Poort zijn ze zuiniger dan anders met de mondkapjes. Dat meldt een woordvoerder van de school. Bij de opleiding voor tandartsassistente moeten de leerlingen normaal een mondkapje op als ze met een dummy oefenen. Nu hoeft dat niet, om kapjes te besparen. "Als een ziekenhuis ze dan nodig zou hebben, kunnen ze bij ons terecht", zegt de woordvoerder. De school heeft daar nog geen contact met het ziekenhuis over gehad.

Foto: ANP
16:45
"Rustig blijven"

Ouderenorganisaties De Friese Wouden en ZuidOostZorg met locatie en teams in Gorredijk willen met name rustig blijven, nu een besmetting met coronavirus daar vastgesteld is. Dat doen ze door beschikbare informatie over besmettingspreventie actief te communiceren naar personeel, bewoners en bezoekers.

Beide instellingen merken dat het personeel met veel vragen zit. Dirk Jan Veenstra van ZuidOostZorg: "Medewerkers vragen bijvoorbeeld: ik ben snotterig, kan ik dan wel werken?" De zorginstellingen nemen al een tijd maatregelen, op aanwijzing van het RIVM en de GGD. Het RIVM beschouwt ouderen van boven de 70 als een risicogroep.

Foto: Zuidoostzorg
16:26
Wedstrijd Heerenveen gaat niet door

De wedstrijd tussen Willem II en SC Heerenveen gaat zaterdag niet door. Verschillende grote evenementen in Noord-Brabant gaan niet door vanwege het virus. Festivals, beurzen en profvoetbalwedstrijden zijn afgezegd.

15:51
Maatregelen SC Heerenveen

Interviews met trainers en spelers van Sportclub Heerenveen kunnen vooralsnog alleen nog maar telefonisch afgelegd worden. Verschillende activiteiten van de club gaan ook niet door. Het zijn extra maatregelen die de club neemt tegen het coronavirus, naast de adviezen van het RIVM en de GGD. Lees hier meer.

15:17
Reactie bij de Albert Heijn in Gorredijk

Auke Reidinga, beheer- en horecamedewerker van cultureel centrum De Skâns in Gorredijk: "Vooralsnog gaat alles gewoon door. We houden contact met de gemeente en volgen de adviezen op. We leven mee met de familie. Het was een kwestie van tijd dat hier hier in de omgeving zou komen. Ik denk dat wij Friezen wel aardig nuchter zijn." Evenementen in De Skâns gaan gewoon door en ook de verenigingen doen wat zij altijd doen.

Er zijn echter wel pompjes met zeep bij de ingang geplaatst. "Baat het niet, dan schaadt het niet, zeg ik altijd maar. Het staat vrij deze pompjes te gebruiken."

Jikke van den Berg-Paulusma zit bij de kaartclub in De Skâns: "Wij kunnen er niets aan doen. Maar niet te veel van huis, maar je weet niet hoe je het krijgt. Ik had geen berichten gehoord, dus ik wist ook niet dat het virus hier was. Ik zei laatst tegen mijn man toen het in Japan was: 'Je moet maar rekenen, duurt maar even, dan hebben wij het hier ook.' 'Nou, dat zal wel wat meevallen zeker,' zei hij. Nou, en hoe snel is het wel niet gegaan. Wij hebben het hier ook al."

Een andere inwoners van Gorredijk wil het liefst niet dat iedereen zich zo druk maakt: "De kans dat het je treft is er, maar je moet het niet overdrijven. Het leven is niet zonder gevaren en risico's. Eigenlijk is er veel te veel aandacht voor zo langzamerhand. Het mag wel een tandje minder. Elk jaar gaan er aan de griep duizenden mensen dood. Dit gaat nu misschien wat heftiger, maar veel meer dan dat is het ook niet."

15:09
Klasgenoten Bornego College: "Het is wel even schrikken"

Lees hier de reactie van een aantal klasgenoten van de jongen uit het gezin waar het coronavirus vastgesteld is.

Trefwoorden: 
Gorredijk coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)