Haperend C2000 zorgt voor onzekerheid, maar nog geen incidenten bij Politie Fryslân

09 mrt 2020 - 22:39

Er zijn nog geen grote incidenten geweest, maar er is wel onzekerheid bij de politie in Fryslân door problemen met het vernieuwde C2000-communicatiesysteem. Sinds de overstap naar het nieuwe systeem in januari, zijn er bij de politie in het hele land klachten, omdat het systeem hapert.

Foto: Meldkamer Noord-Nederland

Zo konden politiemensen in Brabant de centrale niet bereiken bij een gevecht en een aanhouding. Politievakbond ACP stuurde vrijdag naar aanleiding van de klachten een brandbrief naar minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Woordvoerde Robert-Jan Valkema van Eenheid Noord-Nederland: "C2000 is de lifeline van de politie. Je moet er blindelings op kunnen vertrouwen. Eind januari heeft er een migratie plaatsgevonden en daarna is de techniek nog niet stabiel."

Naast de politie gebruiken ook de brandweer, het ambulancepersoneel en Defensie het C2000-systeem. Bij die partijen zijn er geen klachten. Bij die partijen zijn er geen klachten. Dat komt volgens een brief van minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer doordat ze minder intensief gebruik maken van het netwerk dan de politie.

Situatie in Fryslân

In Fryslân zijn er nog geen incidenten geweest die vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld de taferelen in Brabant. Toch speelt de instabiliteit hier ook. Valkema: "Het netwerk is nog niet stabiel en dat geeft onzekerheid. Er zijn problemen met de continuïteit, verbinding en dekking. Dat is wat er speelt in ons gebied."

C2000 is een gesloten communicatienetwerk, bedoeld voor de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten. Er wordt ook wel gesproken van missiekritische communicatie, wat inhoudt dat iemands veiligheid afhangt van de communicatie. Een openbaar netwerk is daar niet geschikt voor.

In zijn brief geeft minister Grapperhaus aan dat het oplossen van de problemen zijn hoogste prioriteit heeft. Updates moeten ervoor zorgen dat het systeem in de toekomst stabieler functioneert.

Vernieuwd C2000

Omdat het oude systeem technisch verouderd was, is er de afgelopen jaren in het hele land nieuwe apparatuur geplaatst. Honderden opstelpunten zijn vervangen of opnieuw gebouwd. Voorheen werd apparatuur van Motorola gebruikt, maar na een aanbesteding in 2018 werd het project gegund aan het Chinese Hytera. Eind januari werd de overstap naar het nieuwe systeem gemaakt.

Foto: Plysje

Het digitale C2000-systeem wordt sinds 2015 gebruikt. Voordelen aangaande oudere systemen: het kan niet zomaar worden afgeluisterd, er zijn grote afstanden mee te bereiken en er kan met veel mensen tegelijk gecommuniceerd worden.

Chinese prijsvechter

Henk van Beek van Verbinding Magazine, een blad over missiekritische communicatie, begrijpt niet dat er voor Hytera is gekozen. "Hytera had geen ervaring met het opzetten van een netwerk van dit formaat."

Johan de Haan van FE Telecom in Stiens verhuurt en verkoopt portofoons van het Chinese merk. Hij denkt dat er bij de aanbesteding vooral naar de prijs gekeken is. "Het is een prijsvechter, het is vaak modern spul met veel mogelijkheden. Het is Chinees en weleens wat minder doordacht. Daar loop ik weleens tegenaan."

Hytera kwam de afgelopen jaren geregeld negatief in het nieuws. Na de aanbesteding waarschuwde de AIVD voor risico's op misbruik door de Chinese overheid. Na onderzoek bleek dat de risico's zullen meevallen. In februari won Motorola een rechtszaak tegen Hytera omdat het bedrijf geheimen en patenten had gestolen.

Het kan volgens Van Beek en De Haan nog wel een tijd duren voordat het systeem goed werkt. Van Beek denkt dat de problemen nog wel tot 2021 kunnen duren. "Bij een gewoon telefoontje gaat het om een enkele verbinding. De politie zit soms met honderden op een kanaal. Dat maakt het bijzonder complex.

Ferslachjouwer Earryt Sijens yn petear mei Johan de Haan en Henk van Beek

(advertinsje)
(advertinsje)