Singelland Drachten vraagt met open brief aandacht voor kinderen mogelijk worden uitgezet

05 mrt 2020 - 14:36

Scholengemeenschap Singelland in Drachten zoekt de publiciteit met een open brief van een Egyptische leerlinge die dreigt te worden uitgezet. De 16-jarige Mohraeel Zaky uit Burgum doet een noodkreet: houd rekening met kinderen uit uitgeprocedeerde gezinnen. De dreiging om uitgezet te worden, heeft namelijk grote impact op hen. "Het is niet alleen voor mij. Het is voor heel veel kinderen die leven in angst."

Omtinken foar bern dy't utset driigje te wurden

Mohraeel zit in de examenklas van het vmbo en dreigt het land te worden uitgezet. Haar schoolprestaties lijden daaronder, want ze vraagt zich af wat het allemaal voor nut heeft. "Ik leer en ik zie morgen wel wat er gebeurt. Als ik word opgehaald, word ik opgehaald. En anders ga ik de examens doen." Haar motivatie raakt ze daardoor wat kwijt. "Je weet niet wat er morgen voor de deur staat."

In december werd er nog een gezin weggehaald uit het azc van Burgum. Een van de kinderen uit het gezin is een vriendin van Mohraeel. De familie werd afgevoerd in een busje, om vervolgens op een vliegtuig te worden gezet. Het gebeurde voor de ogen van onder anderen Mohraeel en heeft diepe indruk gemaakt.

Mohraeel Zaky mei har dosint - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Voor alle kinderen

"Ik heb de brief geschreven voor alle kinderen in Nederland, omdat veel in dezelfde procedure zitten. Ze zijn heel jong meegekomen met hun ouders naar Nederland, ze hadden geen keuze. En ineens moeten ze weg", vertelt Mohraeel. Ze is al vijf jaar in Nederland, maar inmiddels is haar gezin uitgeprocedeerd en is het wachten tot ze worden uitgezet. Mohraeel spreekt Arabisch, maar ze kan het niet lezen en schrijven.

Foto: Google Street View

"Ik heb nu vrienden gemaakt, een leven opgebouwd, bijna een diploma. Ik wil later heel graag hartchirurg worden, dat wil ik al sinds m'n derde. Dat is mijn grootste doel." Het is lastig voor Mohraeel om aan die droom vast te houden als ze niet weet of ze hier mag blijven.

Mohraeel hoopt dat er met haar brief meer aandacht komt voor de grote druk waar kinderen onder staan en hoe heftig hetgeen is dat ze meemaken. Ze wordt daarin gesteund door haar school. Directeur Annemarie Kingma zegt de angsten goed te begrijpen: "Ik woon zelf in Burgum en hoor dit soort verhalen vaak. Het is goed dat nu iemand zich hierover uitspreekt en zegt dat ze dit soort angsten heeft. Want het doet veel met de kinderen."

Mohraeel vertelt over haar situatie en wat ze met de open brief wil bereiken

(Advertentie)
(Advertentie)