Voorzitter Friese Huisartsen Vereniging Bart Maats neemt afscheid

05 mrt 2020 - 11:42

Na acht jaar legt Bart Maats zijn functie als voorzitter van de Friese Huisartsen Vereniging neer. Dinsdagavond had hij zijn laatste vergadering. Maats heeft het vak sterk zien veranderen, sinds de tijd waarin hij aan de slag ging als huisarts. "De hele organisatie van de praktijk is veranderd."

Bart Maats - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De Friese Huisartsen Vereniging waard yn 1991 opgericht. Volgens Maats is er sinds die tijd veel veranderd. "Waar je vroeger de praktijk had van een huisarts en zijn vrouw, zie je steeds meer dat huisartsen zich groter organiseren."

Huisartsen hebben er volgens hem veel werk bij gekregen, onder meer vanuit het ziekenhuis en de GGZ. "Om al dat werk aan te kunnen, was het wel noodzakelijk dat wij ons als Friese huisartsen zodanig organiseerden dat we het werk ook aan zouden kunnen. Daar zijn we als vereniging hard mee aan de slag gegaan en daar zijn we ook ver mee gekomen."

Grote uitdagingen

Maats stopt ermee op een moment dat de huisartsen voor grote uitdagingen staan. Niet alleen met het acute probleem van het Coronavirus, maar ook met de krapte rondom het aantal huisartsen in Fryslân. "Het lukt ons in Friesland nog steeds goed om ook opvolging te vinden in de landelijke gebieden. Maar nog niet overal is een huisarts. We hebben er altijd hard voor moeten werken om mensen hierheen te krijgen."

De praktyk fan Maats op De Gordyk - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Toch heeft Maats vertrouwen in de toekomst. De afgelopen jaren is er volgens hen namelijk een grote professionaliseringsslag gemaakt. Maats werkt zelf in Gorredijk, in een praktijk met zes huisartsen bij elkaar. "Elke locatie zal zijn eigen oplossing moeten vinden, maar wat voor Gorredijk heel fijn is, is dat wij goed en nauw samenwerken en we veel verpleegkundigen in dienst hebben kunnen nemen." De praktijk heeft ook een eigen praktijkmanager. Daardoor hebben de dokters meer tijd om hun patiënten te zien. "Dit was voor Gorredijk wel de ideale oplossing."

Rampenplan

Maats is acht jaar voorzitter geweest van de Friese huisartsenvereniging. Opvallend is volgens hem dat zijn eerste taak als voorzitter nu weer heel relevant is. In 2012 ondertekende Maats een rampenopvangplan voor huisartsen. "Dat ging over de huisartsgeneeskundige opvang bij rampen, zoals een grieppandemie. Acht jaar later blijkt dat alles wat je toen hebt opgezet heel erg nodig is."

Bart Maats van de Friese Huisartsen Vereniging over zijn afscheid

(advertinsje)
(advertinsje)